Dostupni linkovi

Simbolom žrtve ubiti u sebi sebičnost


Centralna svečanost u povodu Kurban-bajrama u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Čestitajući Kurban-bajram svim islamskim vjernicima, zamjenik reisu-l-uleme, hafiz Ismet efendija Spahić, posebno je naglasio značaj dobročinstva i međusobnog razumijevanja i poštovanja među ljudima:

“Samo dobra djela, ljudske vrline i ljepota duše su mjerila za vrednovanje čovjeka, a nikako njegovo porijeklo, boja kože i nacija. Molim Allaha dželle šanuhu da u mubarek dane Bajrama očisti naše duše, da nam pokloni mir. Nadam se da ćemo klanjem kurbana, simbolom žrtve ubiti u sebi sebičnost, zavist i oholost, da ćemo postati darežljiviji, humaniji i čvršći na putu prema Allahu dželle šanuhu, te bliži jedan drugom. Ovo je vrijeme jedinstva i timskog rada, povjerenja jednih prema drugim, velikih odricanja, naše zapitanosti za naše sutra. Neka nam mubarek Bajram učvrsti vjeru u srcu, prosvijetli naš um, pojača naš moral i učvrsti naše stope na putu istine.”

Vjernici islamske vjeroispovijesti u Banjoj Luci bajram-namaz klanjali su u prostorijama Medžlisa. Muftija banjalučki Edhem Čamdžić, u obraćanju nakon molitve, pozvao je na praštanje i žrtvovanje.

Bajram-namaz klanjan je i u 14 od 17 prijeratnih džamija u Prijedoru.
Glavni imam prijedorske Islamske vjerske zajednice, Merzuk efendija Hadžirušidović:

“Od 17 džamija koje su tu postojale i djelovale, neće se klanjati u čaršijskoj džamiji - koja je u izgradnji, u Starom gradu - koja nije krenula sa izgradnjom, neće se klanjati u Brezičanima - džamija isto tako nije krenula s izgradnjom. Sve ostale džamije su krenule s izgradnjom, i ako nisu do kraja dovršene imaju neki pomoćni objekat ili džematsku kuću gdje će se klanjati bajram-namaz.”

Na području mostarskog muftijstva bajram-namaz klanjan je u više od 30 džamija, a centralnoj svečanosti u Sjevernom logoru prisustvovao je član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić, koji predvodi oko hiljadu bosanskohercegovačkih hodočasnika na hadžu, poslao je iz Meke čestitke svim islamskim vjernicima u domovini i dijaspori.

Čestitke za Kurban- bajram reisu Ceriću i svim muslimanima u BiH uputili su i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, te mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Hadžijski ili Kurban-bajram ili Dan žrtve proslavlja se do nedjelje 23. januara.
XS
SM
MD
LG