Dostupni linkovi

Uklonjena posljednja prepreka za proglašenje Juščenka predsjednikom


Nakon sedmica iscekivanja, ukrajinski Vrhovni sud uklonio je jutros i posljednju prepreku za proglasenje Viktora Juscenka novim predsjednikom te drzave. Predsjedavajuci suda, Anatolij Jarema, objavio je kljucnu presudu:

"Gradjansko vijece Vrhovnog suda Ukrajine odlucilo je odbaciti prituzbu predsjednickog kandidata Viktora Janukovica na odluku Sredisnjeg izbornog povjerenstva o ishodu izbora odrzanih 26. decembra 2004. godine. Ova je odluka konacna i na nju se ne moze zaliti," objavio je predsjedavajuci Vrhovnog suda, Anatolij Jarema.

Ovom presudom okoncana je politicka neizvjesnost koja je u Ukrajini vladala vise sedmica, a koja je pocela sporom oko ishoda predsjednickih izbora odrzanih u novembru prosle godine, a na kojima je premijer Viktor Janukovic proglasen pobjednikom.

Njegov protukandidat i celnik opozicije, Viktor Juscenko, koji je prethodno jedva prezivio pokusaj trovanja hranom, pozvao je svoje pristase na prosvjede protiv onoga za sta je tvrdio da je izborna prijevara. Prosvjedi i nemiri, doveli su do pregovora s proruskim premijerom Janukovicem i odlazecim predsjednikom Kucmom, koji su uz medjunarodno posrednistvo rezultirali sporazumom o ponavljanju predsjednickih izbora.

Biraci su 26. decembra podrzali liberalno i prozapadno orijentiranog Juscenka, a porazena je strana serijom prituzbi pokusala blokirati njegovu pobjedu. Jutrosnjom odlukom Vrhovnog suda, odbacena je i posljednja takva prituzba i Viktor Juscenko se od danas moze mirno pripremati za sluzbeno preuzimanje predsjednicke duznosti, kaze njegov glasnogovornik Sergej Vlasenko:

"Propao je i posljednji pokusaj Janukovica da izvrsi pritisak na sud, da sprijeci proces potvrdjivanja predsjednika Ukrajine i pretvori ga u lakrdiju. Vrhovni sud je vrlo strpljivo odgovarao na prituzbe Janukovicevog tima i na kraju, pravno utemeljenim odlukama okoncao njihovu cirkusku predstavu," izjavio je Vlasenko.

Viktor Juscenko, koji tvrdi kako zeli pribliziti zemlju Evropi i istodobno odrzati tradicionalno dobre odnose s Rusijom, vec planira svoj prvi predsjednicki put u inozemstvo. Sljedece sedmice posjetit ce Vijece Evrope i pred Evropskim parlamentom iznijeti svoj plan za priblizavanje Ukrajine Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG