Dostupni linkovi

Da li će prenos ovlašćenja poboljšati život manjina?


Proces ispunjenja standarda koji se ticu poboljsanja polozaja manjinskih zajednica moze biti olaksan prenosom nadleznosti sa UNMIKa na institucije Kosova, kaze za nas radio Avni Arifi, koordinator vlade Kosova za standarde:

“Ja ocekujem da se postigne napredak u standardima. Takodje smatram da ce prenos nadleznosti omoguciti ubrzanje ispunjenja standarda. Verujemo da ce se sigurnost poboljsati ukoliko se izvrsi transfer kompetencija”, kaze Arifi.

Kada je u pitanju ispunjenje standarda nedavno je sef UNMIKa istakao kako je potrebno da predstavnici srpske zajednice ucestvuju u svim procesima na Kosovu. Medjutim Srbi bojkotuju institucije i protive se prenosu nadleznosti.

Nenad Radosavljevic, savetnik sefa UNMIKa za povratak, upozorava kako bi daljim prenos nadleznosti na lokalne organe vlasti bila naneta steta povratku raseljenih lica:

“Onaj ko ustvrdi da ce prenosom ovlascenja doci do poboljsanja bezbednosti, slobodode kretanja i povratak ili nista ne zna o situaciji na Kosovu ili namerno baca prasinu u oci proteranom i ugrozenom stanovnistvu na ovom prostoru”.

Radosavljevic je optuzio kosovske institucije i medjunarodnu zajednicu za lose rezultate u procesu povratka:

“Jasno je da uzrocnici lose bezbednosti i uzroznici nepovratka za ovih poslednjih pet godina ukoliko dobiju konacno apsolutno odresene ruke, a to znaci ovlascenja bez ikakve odgovornosti milsim da niti ce biti rezultata niti ce oni moci da budu odgovorni”.

Portparol UNMIKa Marsija Pul (Marsie Pool) istice kako je formiranjem Ministarstva za povratak i zajednice napravljen konkretan korak u pravcu prenosa ovlascenja i sada kosovske vlasti imaju vecu odgovornost za uspeh u toj oblasti.
Pul kaze kako se kosovske vlasti trebaju koncentrisati na standarde koji se ticu poboljsanja zivotnih uslova manjinskih zajednica, navodeci da se to odnosi na slobodu kretanja, povratak raseljenih lica, vladavinu zakona, funkcionisanje demokratskih institucija i decentralizaciju:

“Privremene institucije Kosova su svesne da je neophodno napraviti sustinski napredak u tim oblastima kako bi se krenulo u pravcu pocetka razgovora o konacnom statusu Kosova”, kaze Marsija Pul.

Portparol UNMIKa podseca na ocenu civilnog administratora da je na Kosovu postignut napredak u ispunjenju standarda i da lokalne vlasti puno rade.

“Kosovske institucije su svesne da je veoma vazno postici napredak u zastiti manjina i unapredjenju njihovih zivotnih uslova”, kaze predstavnica UNMIKa.
XS
SM
MD
LG