Dostupni linkovi

Udruženje poljoprivrednika prijeti “seljačkom bunom”


Ugovori o slobodnoj trgovini sa Hrvatskom, te Srbijom i Crnom Gorom potpisani su 1. aprila prošle godine i od tada Udruženje poljoprivredenika u BiH održalo je devet protestnih skupova. Dijalog sa Vijećem ministara BiH nije uspio, a bh. poljoprivrednici, bez ikakve zaštite, trpe veliku štetu, kaže predsjednik Udruženja, Ranko Bakić, tražeći reviziju, zapravo strogo poštivanje tih ugovora:

“Vidimo da nam pojedine proizvodnje tonu, da ugovori o slobodnoj trgovini ostavljaju katastrofalne posljedice po poljoprivredu BiH. Logično bi bilo da su se ugovori o slobodnoj trgovini zaključivali u momentu kada je konkurentnost domaće proizvodnje ravna zemljama sa kojima zaključujemo ugovore o slobodnoj trgovini. Međutim, vidimo da to nije tako. Te zemlje sa kojima su zaključeni ugovori o slobodnoj trgovini snažno subvencioniraju i podstiču svoju proizvodnju i ovdje dampinguju s cijenama svojih proizvoda. Znači, mi zahtijevamo da se jednostvano pokrene rad odbora za praćenje primjene ugovora o slobodnoj trgovini, da se ukaže na inferiornost i težak položaj, umanjen i neadekvatan položaj domaće proizvodnje, koja ne može da bude konkurentna i da se zbog toga donesu mjere kojima bi se domaća proizvodnja zaštitila. Inače, realno prijeti da sve grane poljoprivredne proizvodnje duboko potonu.”

Udruženje poljoprivrednika BiH osnovalo je, naglašavajući ozbiljnost situacije, organizacioni odbor koji će početi sa pripremama protesta, i to u Sarajevu, u slučaju da novi razgovori sa Vijećem ministara ne uspiju:

“Mi se nalazimo u predvečerje jedne velike seljačke bune nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, koji su čvrsto riješeni ovoga puta da idu do kraja. Evo, političarima BiH otvorene mogućnosti do prvog trećeg da odreaguju na ovaj naš zahtjev. Bilo kakvi dogovori koji ne budu išli u prvacu rješavanja ovoga problema neće osujetiti našu namjeru da održimo protest. Želimo da dođemo pred instituciju koja je direktno odgovorna za spoljno-trgovinsko poslovanje i za probleme koje imamo po osnovu primjene ugovora o slobodnoj trgovini. Za nas je to Vijeće ministara, za nas je to gospodin Terzić.”

Ti protesti neće biti više jednodnevni, poručuje Bakić, nego će trajati danima i okupit će desetak hiljada nezadovoljnih poljoprivrdenika, upozoravaju iz Udruženja poljoprivrednika BiH.
XS
SM
MD
LG