Dostupni linkovi

Srbi nastavljaju bojkot institucija vlasti


Predstavnici kosovskih Srba vise od godinu dana bojkotuju institucije, Radnu grupu za decentralizaciju i grupe koje se bave procenom ispunjenja standarda.
Randjel Nojkic iz “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” upozorava da takav stav donosi negativne posledice:

“Najvecu stetu od neucestvovanja u institucijama imala je srpska zajednica pre svega zato sto je Petersen (sef UNMIKa) a i mnogi predstavnici medjunarodne zajednice, koji su dolazili na Kosovo i posecivali institucije Kosova, rekli da one rade vrlo dobro, da su premijer i ostali cinovnici demokratski orijentisani i da prakticno nema nikakvih problema. Takva ocena proizilazi iz cinjenice da Srbi tamo nisu i da oni ne pokrecu pitanja bitna za svoju zajednicu”.

Milan Ivanovic, predsednik Srpskog nacionalnog veca (SNV) severnog Kosova kaze da Srbi ne mogu uci u institucije sve dok se srpskim selima iskljucuje struja:

“Posle svih ovih desavanja, posle ovakvog odnosa prema Srbima cak i u pogledu nekih osnovnih zivotnih uslova, cinejnice da Srbi zive u mraku posle mesec dana da to ostaje tako, da se Srbima iskljucuje i struja a to se podudara sa imenovanjem Ramusa Haradinaja za predsednika vlade, svakako da je Srbima nemoguce da ucestvuju u bilo kakvim institucijama vlasti u Pristini”.

Milan Ivanovic kaze da predstavnici Srba koji su ucestvovali na izborima nisu legitimni i nemaju kredibilitet jer su dobili 0,3 procenta podrske.

Prema recima Nojkica razgovori oko ucesca Srba u institucijama ce se nastaviti sa vlastima u Beogradu:

“Ocekujem da na osnovu ovih negativnih pojava i na osnovu dogovora donesemo pozitivna resenja”.

Sef UNMIKa Soren Jesen Petersen je nakon razgovora sa vlastima u Beogradu istakao kako vreme prolazi i da je neophodno da se Srbi ukljuce u procese na Kosovu. I Beograd i lideri kosovskih Srba naglasavaju da je izbor Ramusa Haradinaja za premijera Kosova prepreka za njihov ulazak u institucije. Pored toga zahteva se decentralizacija koja ce Srbima doneti funcionalnu lokalnu samoupravu.

Randjel Nojkic kaze da je Beograd poslao pozitivne signale za ucesce Srba u tom procesu te upozorava da se zbog kasnjenja mogu doneti neogovarajuca resenja:

“Vladeta Jankovic savetnik premijera Kostunice je izjavio da ce Srbi vrlo brzo da se ukljuce u komisiju za decentralizaciju. Ono sto mene zabrinjava jeste cinjenice da cemo mi mozda kasno da se ukljucimo, da ta resenja koja ce biti rezultat naseg neucestvovanja nece odgovarati srpskoj zajednici”.

Milan Ivanovic kaze da je Srbima potrebna decentralizacija kako bi oni mogli da ostvare svoja prava:

“Znaci ne decentralizacija po albanskom modelu, decentralizacija koju su Albanci uradili sa UNMIKom o nekakvoj lokalnoj autonomiji, vec jedna decentralizacija sustinska gde ce oni koji su ugrozeni a to su Srbi, preko svojih institucija moci da ostvare svoja osnovna ljudska prava”.
XS
SM
MD
LG