Dostupni linkovi

26 žrtava u napadima bombaša-samoubojica u Bagdadu


U rasponu od 90 minuta, cetvorica bombasa samoubojica detonirali su eksploziv u svojim vozilima ispred australske ambasade u Bagdadu, te bolnice, medjunarodnog aerodroma i policijske stanice glavnom irackom gradu.

Lokalne vlasti su objavile da je prema do sada raspolozivim podacima u napadima poginulo 26 osoba – irackih civila, vojnika i policajaca, dok ih je tridesetak, medju kojima i dvojica australskih vojnika, ranjeno.

Napadi bili usmjereni na cetiri strateska cilja i unatoc velikom broju zrtava, americke snage i iracke vlasti tvrde kako je veca tragedija sprijecena pravovremenom reakcijom sigurnosnih snaga koje su vatrom iz automatskog oruzja zaustavile vozila prije nego li su dospjela do zadanih ciljeva.

Americki pukovnik Mike Murray bio je ispred australske ambasade kada se prema zajurio kamion napunjen eksplozivom.

"Vjerujemo da se radi o saoubilackom napadu. Bobmu je aktivirao vozac kamiona koji je ubrzavao kretanje sto se vise priblizavao zgradi ambasade. Vozac je bio u vozilu u trenutku eksplozije, izjavio je pukovnik Murray.

Najvise zrtava izazvala je eksplozija ispred bagdadske bolnice al-Alahi u kojoj je poginulo 18 osoba, ukljucujuci bombasa samoubojicu, a ranjeno 15.

Americki vojnici otkrili su i detonirali bombu postavljenu na ulazu u medjunarodni aerodrom u Bagdadu, ali nisu mogli sprijeciti samoubilacki napad izveden na kontrolni punkti na prilazu vojnom aerodromu Al-Muthana u kojem su poginula dvojica irackih vojnika i dvojica civila.

Jedan iracki policajac je poginuo, a dvojica su ranjena nesto kasnije u samoubilackom napadu na policijsku stanicu u gradicu Hilla, 20-ak kilometara juzno od Bagdada.

Bombaski napadi na ciljeve sirom Iraka sve su cesci sto se vise blizi 30. januar, datum odrzavanja izbora za prijelazni parlament zemlje u kojem ce biti 275 zastupnika.

Uz slanje dodatnih vojnih i policijskih pojacanja i vise nemirnih oblasti, iracke vlasti namjeravaju pred odrzavanje izbora potpuno blokirati sve granice te zemlje, a lokacija jednog broja glasackih mjesta drzat ce se u tajnosti do samog dana izbora.
XS
SM
MD
LG