Dostupni linkovi

Zabrinutost političkih stranaka zbog vještačke krize u BiH


Nekoliko političkih partija, među kojim su Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica, Stranka za BiH, Socijaldemokratska unija i Liberalno-demokratska stranka, složile su se da će zajedničkim naporima tražiti izlazak iz trenutne krize i jačati bh. adute za ulazak u Evropsku uniju. Ovaj politički blok stvoren je na inicijativu Socijaldemokratske unije, čiji je predsjednik Miro Lazović, nakon sastanka, izjavio da su usaglašeni određeni politički stavovi:

“Prije svega, pozivajući se na izjave o evropskom putu koji su potpisale sve parlamentarne stranke, iskazali smo zabrinutost zbog vještačke krize koja se stvara, zbog neprovođenja reformi. U tom kontekstu, usaglasili smo političke stavove na pitanjima koja govore o tom da postoji kriza ustavnog modela BiH, da je potrebno otvoriti dijalog sa svim političkim strankama u BiH kako bi se najbolje rješenje za BiH. U tom kontekstu, pozivamo i Vijeće ministara da otkloni sve blokade i predsjedavajućeg Adnana Terzića da sazove sjednicu Vijeća ministara. Također, otvaramo dijalog i spremnost sa svim političkim strankama.”

Političke partije, učesnice dogovora, pozvale su i međunarodnu zajednicu da pojača svoju aktivnost, ali i odgovornost naspram bh. reformi.

Na pitanje da li su se sastanku odazvali svi pozvani, Lazović je odgovorio:

“Bile su danas prisutne sve relevantne stranke koje su u ovom trenutku osjetile odgovornost za stanje u kojem se BiH nalazi.”

NHI i SDP nisu željele učestvovati u ovom dogovoru. O razlozima SDP-a predsjednik Zlatko Lagumdžija kaže:

“Kriza se može riješiti samo u Parlamentu BiH od strane parlamentarne većine koja je sada na sceni i kriza se može riješiti tako što će parlamentarna većina lažnih reformatora, zajedno sa svojim pokroviteljem Visokim predstavnikom, da radi svoj posao, ili da zajedno s Visokim predstavnikom priznaju da je ovaj čitav projekat propao i da se traži nova volja naroda. Sve ovo između je ustvari pokušaj dobijanja vremena da bi se sačuvale vlastite fotelje ljudi koji su danas na vlasti i onih koji očigledno su spremni da za male mrvice rade za njih prljave poslove.”

Učesnici sastanka u Sarajevu najavili su kako će do kraja mjeseca imati još jedan krug pregovora u koji će pozvati i političke partije iz RS-a.
XS
SM
MD
LG