Dostupni linkovi

HAG


U nastavklu sudjenja Slobodanu Milosevicu pred Haskim tribunalom za genocid u BiH i zlocine u Hrvatskoj i na Kosovu, svjedok odbrane Ratko Markovic ustvrdio je da su granice republika u nekadasnjoj Jugoslaviji bile utvrdjene na nelegalan nacin i da nisu mogle biti proglasene za drzavne. Zbog toga republike bivse zajednicke drzave nisu mogle imati pravo na samopredjeljenje sto je kasnije, otcjepljenjem Slovenije i Hrvatske, dovelo do nasilja, rekao je Markovic.

BRUSSELS
Hrvatska nece moci da zapocne planirane pregovore o clanstvu sa Evropskom unijom 17. marta ukoliko prethodno ne bude pronadjen, uhapsen i predat Haskom tribunalu general Ante Gotovina, saopsteno je u Brusselsu nakon sinocnjeg susreta hrvatskog premijera Ive Senadera sa visokim zvanicnicima Evropske unije. «Za EU je apsolutno bitno da Hrvatska u narednim nedjeljama pitanju suradnje s Hagom pridje na primjeren nacin", saopsteno je Solaninog kabineta.

LONDON
Predsjednik Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marovic najavio je kompromisno rjesavanje pitanja odrzavanja izbora za Skupstinu te drzavne zajednice. U izjavi koju prenose britanski mediji, Marovic je rekao da je politicki realno da se u Crnoj Gori i Srbiji donesu zakoni o neposrednim izborima, nakon cega bi se sporazumno izvrsila korekcija Ustavne povelje. To bi omogucilo da se izbori odloze za 2006. godinu kada bi trebalo odluciti i o mogucem referendumu", rekao je Marovic.
XS
SM
MD
LG