Dostupni linkovi

Četvorica generala, pa Karadžić i Mladić


Svetozar Marović se pouzdano nada da će Brusselles "zažmiriti na jedno oko", odnosno sačekati sa svojim zahtjevima za izručenje dvojice najtraženjih optuženika za ratni zločin – Radovana Karadžića i Ratka Mladića, dva ratna lidera bosanskih Srba. No, predsjednik državne zajednice SCG vjeruje da bi sljedeći mjesec trebao biti krajnji rok za rješenje pitanja četvorice vojnih odnosno policijskih generala. "Bez saradnje sa Sudom za ratne zločine ostaćemo u prošosti i svako odlaganje izvršenja obaveza zaustavlja Srbiju i Crnu Goru" kazao je Marović.

Današnja poruka kao da je odaslana i Beogradu i Brussellesu, istovremeno.

Četrdesetdevetogodišnji Svetozar Marović, advokat po struci, inauguriran je u martu 2003. godine na čelo hibridne zajednice koja je uspostavljena u pokušaju spriječavanja dalje dezintegracije Balkana, piše Times. Crnogorcu Maroviću nije jednostavno izreći da bi generali trebali biti izručeni Haškom sudu. No, s obziom da dolazi iz evropskije od dvije republike koje čine državnu zajednicu, on zastupa stav da je sretnija budućnost usko vezana za približavanje Evropi. Njegov je problem što ima vrlo malo utjecaja na srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu, koji predvodi vrlo krhku koalicinu vladu, i koji je opsjednut idejom o čuvanju ratnih zločinaca.

Marović je za krajnji rok izabrao kraj sljedećeg mjeseca, jer osjeća da je neophodno uhvatiti novi val proširenja EU, prije nego on prodje pored njegove zemlje. "Šest sedmica nije puno vremena", priznaje on, "ali i u jednom danu se može učiniti mnogo, baš kao što za godinu možete učiniti vrlo malo, ukoliko ne želite učniti ništa". Pitanje optuženih za ratni zločin ogromna je barijera izmedju, s jedne strane SCG i s druge moderne, stabilne, za strana ulaganja poželjne zemlje. U novembru prošle godine glavna tužiteljica Hašog suda, Carla del Ponte, optužila je vlasti u Beogradu da skrivaju Ratka Mladića. "Spremni smo pokazati dobru volju za hvatanje Karadžića i Mladića, kaže Marović, a u medjuvremenu možemo mnogo brže reagovati u slučajevima generala Nebojše Pavkovića, Sretena Lukića, Vlastimira Djordjevića i Vladimira Lazarevića”.

Predsjednik državne zajednice SCiG poziva se i na slučaj Hrvatske, koja je dobila zeleno svjetlo za početak pregovora u martu, iako nije izručila optuženog i odbjeglog generala Antu Gotovinu. "I mi želimo isti status", naglašava Marović.

“Ukoliko ne budemo saradjivali sa Tribunalom, vrata evropske budućnosti biće nam zatvorena, pretpostavlja Marović. A to može dovesti do otcjepljenja Crne Gore, koja se osjeća nepravedno pritisnuta srbijanskim utezima, kao i do slabije pozicije Beograda u pregovorima oko budućnosti Kosova”, kazao je Marović.
XS
SM
MD
LG