Dostupni linkovi

Američke sankcije nisu dobar znak za Crnu Goru


Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Ivo Visković smatra da meke sankcije Sjedinjenih Država prema Srbiji zbog neispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu ne bi trebalo da utiču na međusobne odnose članica državne zajednice, jer Crna Gora nije pogođena tim mjerama:

“Po mom mišljenju, čak bi bilo jako mudro kada bi rukovodstvo Crne Gore to tako i prihvatilo i ne bi pravilo dalje od toga problem, jer bi inače izgledalo kao da radi u nekom dosluhu sa vladom Sjedinjenih američkih država, što za međusobne odnose u zemlji siguno ne bi bilo dobro. No, s druge strane, realnost je često takva da i ono što na prvi pogled ne izgleda kao logično može da se pojavi u praksi. U tom smislu bojim se da će se i na unutrašnjem političkom planu ovaj argument potezati, jer će u određenom trenutku sigurno neko doći u iskušenje da pokaže svoju bolju poziciju ili svoj bolji odnos sa mađunarodnim činiocima i preko ovoga momenta. Ja bih volio da to ne dođe puno do izražaja, jer se bojim da će reakcije, ako se to pitanje pokrene, biti dosta burne”.

Međutim, zvanična Crna Gora smatra da će implikacija biti, jer će, kako nam je kazao zamjenik ministra spoljnih poslova državne zajednice Predrag Bošković, nesaradnja sa Hagom, kao ključni uslov, usporiti i proces evroatlantskih integracija:

“Crna Gora ne želi da bude talac jedne takve politike, politike koja nas vodi u izolaciju sa razvijenim zemljama Zapada i pokušaćemo, ako se to pitanje odmah i hitno neriješi, da tražimo neke alternativne puteve. To je , prije svega, da se “dvostruki kolosjek”, koji je primijenjen u ekonomskoj sferi, primijeni i u političkoj sferi i da se za Crnu Goru i Srbiju traže odvojeni putevi pristupa tim integracijama, prije svega, kada je u pitanju Partnerstvo za mir i NATO-a, a nakon toga i integracija u Evropsku Uniju, odnosno, odvojene Studije izvodljivosti”.

Bošković podsjeća da je i sama Studija o izvodljivosti uslovljena ispunjavanjem obaveza prema Haškom sudu:

“Evropska perspektiva Srbije i Crne Gore je stopirana zbog ovog jedinog pitanja koje je ostalo nerijšeno”.

Crnogorska ministarka za evropske integracije i ekonomske odnose sa inostranstvom Gordana Djurović kaže da kada je riječ o medjunrodnim aranžmanima za sada nema komplikacija, ali da mjere Sjedinjenih Država prema Srbiji u svakom slučaju nijesu dobar signal:

“Za sada to se nije odrazilo na ono što je nama važno a to su ključne medjunarodne institucije i Svjetska trgovinska organizacija, gdje još uvjek nemamo nikakvih novosti, u smislu da mi očekujemo da će proces pregovarnja ići normalno, isto tako i pream EU. U svakom slučaju to nije dobar znak i nije dobra poruka, ali u ovom slučaju Crna Gora nije u situaciji da to popravlja ili da na to evntualno može uticati”

Profesor Ivo Visković smatra da je najveća realna opasnost od mjera Amerike preduzetih prema Srbiji to što bi se tim primjerom mogli povoditi i ostali, čime bi se ugrozili mnogobrojni međunarodni aranžmani Srbije i Crne Gore:

“Ja sam zato dosta ljut na reakcije pojedinaca iz vlasti, a i iz medija, koji olako tretiraju ovaj potez Sjedinjenih Američkih Država. Naime, sam iznos kojim je kažnjena vlada Srbije nije toliko problematičan, mada, naravno, ni on nije beznačajan u situaciji u kakvoj smo, svaki gubitak je značajan, ali je, po meni, najopasnije to što ovo može da bude jedna vrsta “detonatora”. Ne “bomba koja je eksplodirala”, jer ovo zaista nema snagu “bombe”, ali može da pokrene proces i kod drugih. Ono što je najopasnije u mjerama Vlade Sjedinjenih Američkih Držva retko ko uočava, ili bar javno komentariše, to je da oni otkazuju podršku međunarodnim institucijama i to je za nas najnepovoljnije. Ne sam iznos kojim nam vlada Sjedinjenih američkih država neće dodeliti kao državnu pomoć, nego ona podrška koja nam je potrebna i u Međunarodnom monetarnom fondu i u Svetskoj banci, pa i u pregovorima sa Svetskom trgovinskom organizacijom. To je sad sve dovedeno u pitanje i to drugi mogu slediti, a onda ćemo biti u neprijatnom položaju”.

Mislite li da bi u tom slučaju tim mjerama bila zahvaćena i Crna Gora?

“Pa, ne mora da znači, jer mogu i ostali isto tako da primene sličan potez kao i Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Mi još nismo zvanično ni pokrenuli pregovore sa Svetskom trgovinskom organizacijom. Tamo postoji teorijska i praktična mogućnost da se slično pregovorima i sa Evropskom Unijom odbijaju paralelno, a mnogo bi bilo bolje da se odvijaju jedinstveno, ali postoje modaliteti i može se naći odvojen način.”
XS
SM
MD
LG