Dostupni linkovi

Zašto Pero iz Doboja?


Subota, 8. januara 2005. godine
Pero Bukejlović je mandatar Vlade Republike Srpske, objavio je kasno popodne u Banja Luci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić. Bukejlović je iz Doboja. Bio je ministar industrije i tehnologije u entitetskoj vladi Mladena Ivanića.

Javnost u Republici Srpskoj bila je šokirana izborom Dragana Čavića. Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik, žestoko je reagovao na ovo imenovanje rekavši da se predsjednik Republike Srpske "sprda". Slične reakcije su se mogle čuti i od građana Banja Luke. Većina se pitala - Zašto je Peru iz Doboja izvukao iz naftalina?

Nedjelja, 9. januara 2005. godine
Nakon imenovanja Pere Bukejlovića za mandatara za sastav nove vlade Republike Srpske, ostalo je nejasno ko će ga podržati u Parlamentu Republike Srpske.

Milorad Dodik je sasvim jasno rekao da su oni suviše odgovorni da bi podržavali razne kretene i budale. Sličan, malo blaži stav, iznijele su sve opozicione stranke.

U Republici Srpskoj proslavljen je Dan Republike Srpske. Skromno, u Banjoj Luci, Čavić je priredio prijem na kojem se, od viđenijih međunarodnih predstavnika, pojavio samo Dejvid Liki, komandant EUFOR-a. Simbolično.

Ponedjeljak, 10. januara 2005. godine
Nekoliko stotina agenata državne obavještajne službe otpušteno je na osnovu rezultata bezbjedonosne provjere, iako zakon koji bi trebalo da reguliše ovo pitanje Savjet ministara Bosne i Hercegovine nikad nije pripremio. Skandali sa OSA-om počeli su od njenog osnivanja. Otpuštanje zaposlenih agenata rađeno je po partijskim linijama. Svi agenti koji nisu imali članske karte SDA, SDS-a, HDZ-a ili PDP-a nisu prošli "bezbjednosne provjere".

Inače, ova "impresivna reforma bezbjednosnih struktura u Bosni i Hercegovini", kako to voli reći Pedi Ešdaun, svela se na to da nekoliko stotina agenata u OSA godišnje potroši nekoliko miliona maraka samo da bi svojim stranačkim mentorima sastavljali izvještaje tipa "šta štampa štampa". U pauzi špijuniraju jedni druge. Impresivno, zar ne?

Utorak, 11. januara 2005. godine
Bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen za ratne zločine, Ratko Mladić, nije se skrivao u podzemnom objektu Vojske RS Crna rijeka kod Han Pijeska - nalazi su istrage koju je provelo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine. Međutim, OHR je i dalje ostao pri svojoj tvrdnji da se Mladić skrivao u Han Pijesku.

Međutim, vijest dana javila mi je supruga Brankica. Naš dvogodišnji sin Nikola prvi put je piškio u tutu. Ponosno je rekao: "Piškim kao i tata".

Srijeda 12. januara 2005. godine
Kako je krenulo, 2005.-a u Bosni i Hercegovini će biti godina poskupljenja. Zajednička komisija Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usaglasila je tekst Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se uvodi jedinstvena stopa od 17 odsto. Uvođenje jedinstvene stope PDV-a rezultiraće povećanjem cijena osnovnih životnih namirnica.

Cigarete i akcizni proizvodi već su poskupili i do 20 odsto.

Četvrtak, 13. januara 2005. godine
Klupko se počelo odmotavati. Novinari su otkrili veze Pere Bukejlovića i Dragana Čavića kao mogući razlog za njegovo imenovanje. Čavić je pomogao Bukejloviću, kada se u januaru 2003. godine našao bukvalno na ulici. Nakon što je u februaru 2003. godine propao Bukejlovićev pokušaj da postane direktor Rafinerije ulja iz Modriče, uz pomoć Čavića i njegovih savjetnika u Kabinetu predsjednika Republike Srpske, Bukejlović je formirao preduzeće za konsalting i usluge "Real partners" d.o.o u Banjoj Luci. Zajedno sa Čavićevom savjetnicom, Svetlanom Cenić, dvije godine Bukejlović je pokušavao da zaposli "Real partners". Bezuspješno. Priču su objavile "Nezavisne novine".

Petak, 14. januara 2005. godine
Novinari su "provalili" odgovor na pitanje - Zašto Pero iz Doboja? Kada je Čavić, imenovao Bukejlovića za mandatara, građani Republike Srpske nisu znali da je, u ustvari, imenovao bliskog rođaka!

Prema svjedočenju njihovih rođaka, u Gornjoj Kostajnici kod Doboja, ali i podataka iz matičnih knjiga, Čavić i Bukejlović su rođaci po majčinoj liniji. Čavićeva baka Toda i Bukejlovićeva baka Joka su rođene sestre iz porodice Jorgić. Maske su pale.
XS
SM
MD
LG