Dostupni linkovi

Reformirana policija do kraja januara


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Pedi Ešdaun, u više navrata je ponovio kako odgađanja reformi u oblasti odbrane i policije neće biti. Ešdaun kaže da bi bh. vlasti, ukoliko nisu spremne za reformu policijskih i odbrambenih struktura unutar države, mogle ugroziti priključenje zemlje u evroatlanske integracije:

“Nema nikakve nade da ikada Bosna i Hercegovina ozbiljno bude razmatrana za bezvizni režim ukoliko nema reforme, prvenstveno policijskih struktura. Evropa se nikad neće usaglasiti sa tim. Sve dok u BiH ima 13 policijskih snaga, postojat će sistem koji će pomagati kriminalcima i onemogućavati policiju da obavlja svoj posao.”

Prvi čovjek međunarodne zajednice u BiH također smatra da je reforma potrebna prije svega policajcima. “Zašto bi policajac u RS-u dobijao upola manju platu nego policajac u Federaciji BiH?”, pita se Ešdaun:

“Kako možete objasniti činjenicu da dva policajca stoje na udaljenosti od 100 metara na međuentitetskoj liniji razgraničenja i da ne mogu međusobno razgovarati? To je problem.”

Glavna prepreka formiranju jedinstvenih policijskih i odbrambenih snaga na nivou države uglavnom su bili predstavnici postojeće vlasti u RS-u, koji i dalje zagovaraju postojanje entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane. U protekloj godini, uz veliki pritisak međunarodne zajednice, formirano je ministarstvo odbrane na državnom nivou. U 2004. osnovana je i Komisija za reformu policije, koja je trebala usaglasiti različite stavove oko objedinjavanja policijskih struktura. Konačan izvještaj, sa tri različite mape koje predviđaju buduće teritorijalno organizovanje policije, predat je Visokom predstavniku.

Predstavnici iz reda bošnjačkog naroda u Komisiji zagovaraju opciju formiranja pet policijskih regija, i to: sjevernu, istočnu, zapadnu, srednju i južnu. Član Komisije i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije, Mehmed Žilić:

“Mi smatramo da reforma policije mora biti profesionalna, ne može nikakav politički kompromis u vezi s tim pitanjima tražiti. I, otprilike, najracionalnije rukovođenje jeste sa pet regija. Svih pet regija presijecaju i entitetske granice i presijecaju kantonalne granice.”

Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice zagovaraju formiranje policijskih snaga na državnom nivou, bez obzira na broju regija. Portparol stranke, Pero Pavlović:

“Mi u HDZ-u držimo kako je odluka o tome kako će biti uređena policija, da tako kažemo, još uvijek predmetom razgovora, a ti razgovori u konačnici trebali bi postići se s jednim općim konsenzusom predstavnika svih naroda u BiH.”

I dok predstavnici partija koje su na vlasti kažu kako su za jedinstvenu policiju, predstavnici opozicije smatraju da sve tri nacionalne partije koče reformu i policije i odbrane i na taj način opstaju na vlasti. Predsjednik Socijalističke partije RS-a, Tihomir Gligorić:

“Često su se hvalili pred međunarodnom zajednicom da su to stranke koje imaju reformski kurs i koje mogu da završe reforme u BiH. A onda, s vremena na vrijeme, pojavi se problem i ustvari vidi se da su oni kočnica reformskim promjenama. Prema tome, kad govorimo i o odbrani i o policijskoj reformi, s obzirom da su radili u radnim grupama i da su imali mješovitu strukturu, i kada su došli do određenih rješenja i varijanti, sve su to vratili na početak. Prema tome, ja vidim odgovornost prevashodno i oni svakako snose primarnu odgovornost za problem neprovođenja tih reformi.”

Generalnog sekretara Socijaldemokratske partije, Svetozara Pudarića, pitali smo šta misli o tome hoće li postojeća vlast postići dogovor oko reformi ili će zadnju riječ, kao i obično, imati Visoki predstavnik:

“Visoki predstavnik očito će ići na to da iscrpi sve forme nametanja, koje pojavno ne predstvaljaju nametanje, znači sve vrste formalnih i neformalnih pritisaka na vrhove vladajućih nacionalističkih stranaka, odnosno na istaknute njihove članove u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ili u komisijama.”

Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, najavio je već od naredne sedmice konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka oko formiranja policijskih snaga, a do kraja januara i donošenje odluke po kojoj će predloženoj mapi, ubuduće funkcionisati policijske snage.

Podsjećamo, da trenutno u Bosni i Hercegovini postoje dva entitetska ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane. Pored toga, na području Federacije BiH policijske snage su podijeljene na 10 kantona, što praktično znači da svaki kanton ima svoje ministarstvo unutrašnjih poslova, sa kompletnom administracijom.
XS
SM
MD
LG