Dostupni linkovi

Šta Solana donosi u Beograd?


Iako je, kako pišu ''Vijesti'', prijedlogom visokog predstavnika Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbijednost, Havijera Solane, predviđeno da će u slučaju produženja saziva postojećem sastavu Skupštine državne zajednice na još godinu dana, Sud Srbije i Crne Gore dati pravno tumačenje kako da se promijeni dio Povelje koji se tiče izbora, sudija tog Suda Blagota Mitrić precizira da oni tu nemaju nikakvu ulogu:

''Eventualna izmjena Ustavne povelje manevarskim putem treba ide na isti način, po istom postupku i po istoj proceduri, kako je i donijeta Ustavna povelja, a to znači da se predlogom amandmana utvrde odgovarajući nadležni organi država članica, pa da onda to uradi i odgovarajući nadležni državne zajednice i da tako sročen amandmanski način izmjene Ustavne povelje u tom dijelu koji se tiču neposrednih izbora ide na sve tri skupštine. Dakle, na skupštine država članica koje treba da usvoje istom većinom kao što je usvojena Ustavna povelja i konačno, treba to da potvrdi i Skupština držvne zajednice i tačka. Prema tome, tu nema šta Sud Srbije i Crne Gore da tumači. On ukida i proglašava nezakonitim i neustavnim zakone i druge akte koji su u suprotnosti s Ustavnom poveljom. I tu još jedna tačka''.

Zvanična Podgorica čvrsta je u stavu da neposredni izbori ne dolaze u obzir prije isteka roka za održavanje referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore, pa tak onda izbori, ukoliko budu bili potrebni. Na drugoj strani, zvanični Beograd insistira na poštovanju roka iz Ustavne povelje o održavanju neposrednih izbora, prema kojiem bi se održali u februaru. Skupština Srbije je usvojila i Zakon o neposrednim izborima. Najavljujući dolazak Havijera Solane na pregovore Beograda i Podgorice, njegov portparol Kristina Galjak je, podsjetimo, prije dva dana na naše pitanje šta, ukoliko dogovora ne bude, odgovorila:

''To je eventualnost o kojoj ne možemo ozbiljno razmišljati. Oni moraju postići dogovor. Na to su obavezni. Ti ljudi predstavljaju države članice i od njih očekujem da daju maksimum, a Evropska Unija je spremna da pomogne''.

Osim Beograda pitanje je i kako će na mogući Solanin prijedlog reagovati crnogorska opozicija, koja je upozoravala da bi odlaganje izbora dovelo do destabilizacije Crne Gore. Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđa Božović:

''Po nama to bi značilo novo zaoštravanje i političko rastezanje na političkoj sceni Crne Gore. Bez nužnog političkog razumijevanja nije moguće kvalitetno prihvatljivo i demokratski riješiti ni jedno ključno pitanje ukupnog razvoja Crne Gore. Ovdje, prije svih mislim na mogućnost riješavanja državno-pravnog statusa Crne Gore na eventualnom referendumu''.

Potpredsjedniik Srpske narodne stranke Goran Danilović:

''Srpska narodna stranka će prvo sačekati da čuje zvaničan stav Brisela, iako smo ubijeđeni da se to ne mijenja iz dana u dan, nego da su oni dosljedni onome što je Havijer Solana, u ime međunarodne zajednice, potpisao u Beogradu kao Beogradski sporazum. Najednostavnije rečeno, Srpska narodna stranka nikada ne može prihvatiti prevaru kao način političke borbe''.

U vladajućoj koaliciji su zadovoljni, budući da ovakav prijedlog, ukoliko ga bude, ide njima na ruku. Portparol Socijaldemokratske partije Branislav Radulović kaže da je to bilo i za očekivati:

''Nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da uskrate pomoć od deset miliona dolara za Beograd, nakon posljednje informacije Komiteta o ljudskim pravima gdje se g. Koštunica direktno optužuje za opstrukciju saradnje sa Tribunalom, evidentno je da u međunarodnoj zajednici sazrijeva svijest da nije moguće graditi evropsku budućnost zajednice, posebno Crne Gore, u ovakvom aranžmanu koji je trenutno uspostavljen''.
XS
SM
MD
LG