Dostupni linkovi

Otkrivene prijevare u prvom izbornom krugu u BiH


Glasovanje u ime drugih osoba, dopisivanje većeg broja birača u popis birača na biračkim mjestima, te zaokružena imena mrtvih osoba na biračkim popisima samo je dio nepravilnosti koje je Gong ustvrdio analizom biračkih lista iz Bosne i Hercegovine u prvom izbornom krugu za predsjednika Hrvatske, izjavila je Suzana Jašić, predsjednica te nevladine udruge za nadziranje izbora.

''Od dest osoba koje smo nazvali, a koje su u popisu birača označene da su glasovale, ispalo je da su četiri osobe preminule, pet je tvrdilo da nisu bile na izborima, dok je jedna osoba tvrdila da je bila na izborima. Mi smo u skladu sa svim tim saznanjima napisali kaznenu prijavu i danas je podnijeli Državnom odvjetništvu jer imamo ozbiljne indicije da je na određenom broju biračkih mjesta izvršena izborna prijevara.''

Na nekoliko mjesta u Hercegovini Gong je uočio i da su članovi biračkih odbora pripadnici političkih stranaka, konkretno HDZ-a, te upozorava na golem broj dopisanih birača. Samo u Mostaru, 519 osoba upisano je na licu mjesta, što je 30 posto od ukupno izašlih na birališta. Državno izborno povjerenstvo zatražilo je danas od birčakih odbora u Bosni i Hercegovini dodatne izvještaje. Ukoliko se krivotvorenje i dokaže, izbori ne mogu biti poništeni jer su rokovi za pritužbe istekli, ali počinitelji mogu biti kažnjeni novčano i kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. Moguću izbornu prijevaru i glasovanje, čak i mrtvih, Stjepan Mesić je komentirao na predizbornom skupu u Velikom Grđevcu gdje mu je potporu pružio Hrvatski seljački savez, najveća hrvatska seljačka udruga s oko 50 tisuća članova.

''Ne vjerujem da su mrtvi glasovali, ali umjesto njih je netko sigurnuo glasao. Ako je takva tvrdnja izensena i nije demantirana onda postoji mogućnost da se to dogodi i u drugom krugu, ali se nadam da će kontrola biti veća i da se to više neće događati.''

Istodobno na press konferenciji u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader pozvao je birače da svoj glas u nedelju dadu HDZ-ovoj kandidatkinji Jadranki Kosor, a o mogućem lažiranju prvog kruga u Bosni i Hercegovini kratko odgovorio:

''Za mene je jedino vjerodostojno što kaže Državno izborno povjerenstvo i mislim da ta pitanja treba uputiti njima.''

U zadnjim medijskim anketama za Stjepana Mesića izjašnjava se nešto više od 55 posto birača, a za Jadranku Kosor oko 22 posto.
XS
SM
MD
LG