Dostupni linkovi

Imamo ustavni sistem koji stvara krize


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA, Sulejman Tihić, ocjenjuje za naš radio da je aktuelna blokada rada državnih institucija u BiH koju su organizovano poduzele sve političke stranke iz Republike Srpske, teško rješiva u okviru aktuelnih dejtonskih ustavnih rješenja.

TIHIĆ: Postojeći Ustav Bosne i Hercegovine konstruisan u Dejtonu daje velike mogućnosti onim snagama koje žele da blokiraju sistem. U njemu gotovo da ne postoje mogućnosti deblokade. Jedini ko sada može deblokirati sistem je, na žalost, samo Visoki predstavnik.

RSE: Da li je u takvim okolnostima moguće da, na primjer, SDA pokrene odgovarajući postupak za uklanjanje takvih blokada, da pokrene zvaničnu proceduru za promjenu Dejtonskog ustava zemlje?

TIHIĆ: Stranka demokratske akcije, kao i HDZ, SDP i Stranka za Bosnu i Hercegovinu, kao i mnoge druge stranke, već duže vremena se zalažu za promjenu Ustava Bosne i Hercegovine. Za pokretanje procedure potrebna je suglasnost i Republike Srpske, poslanika iz reda srpskog naroda. Dok god nema te suglasnosti, ne možemo ići u tu proceduru. Na žalost, za izmjenu Ustava Bosne i Hercegovine potrebno je obezbijediti visok stepen konsenzusa svih političkih snaga. Ako posmatramo Zastupnički dom koji broji 42 poslanika, čak i kada bi 35 bilo ''za'', mi ne bi mogli promijeniti Ustav. Prvenstveno je odgovornost na domaćim političkim snagama, ali je odgovornost i na međunarodnoj zajednici koja nam je nametnula takav Ustav i takva ustavna rješenja koja je bez njihove podrške jako teško promijeniti.

RSE: Kako komentarišete proces sastavljanja nove vlade Republike Srpske? Hoće li za vas biti prihvatljiva nova vlada u kojoj će biti stranke samo sa srpskim predznakom?

TIHIĆ: Vladi koja sada treba da se formira biće cilj opstrukcija reformi, opstrukcija provođenja već dogovorenih reformskih projekata koji su u Vijeću ministara dogovoreni, prvenstveno kada je u pitanju reforma sigurnosnog i odbrambenog sistema. Mi ne želimo u takvoj vladi učestvovati. Ta vlada ima za cilj da kupi vrijeme, da u nedogled razvlači i umara. Na žalost i u međunarodnoj zajednici ne postoji dovoljno jedinstvo, postoje određena kolebanja. Oni su to jako dobro prepoznali i koriste tu priliku. Uz podršku Srbije, koja je otvoreno stala na njihovu stranu, osudili su i napali Visokoga predstavnika.

RSE: Kako ocjenjujete ideje pojedinih stranaka o eventualnim prijevremenim izborima kao mogućem rješenju aktualne krize?

TIHIĆ: Ni prijevremeni ni redovni izbori neće riješiti ništa dok god imamo ovakav sistem. Imamo ustavni sistem koji stvara krize. Ustav je formiran na temelju nacionalnog koncepta vlasti gdje jednostavno svako od nas može da bude uključen u svoj nacionalni tor. Sa takvim konceptom vlasti, odlučivanja, funkcionisanja države, nije važno koja će stranka izvojevati izbornu pobjedu. Jednostavno nas slože po nacionalnim torovima i opet proizvode nove krize. Za mene je rješenje, i ove i svih budućih kriza, promjena ustava Bosne i Hercegovine. Sada je dobra prilika. Navršava se deset godina Dejtonskog sporazuma. Moramo, kao i mnoge druge zemlje, svoj ustavni sistem prilagoditi evropskim mjerilima i evropskim standardima, kao što su uradili i svi drugi. Nikada nismo naš Ustav usaglasili sa evropskom Konvencijom o ljudskim pravima. Imamo ustavni sistem koji se sastoji od Ustava Radovana Karadžića ili Ustava Republike Srpske, ustava Federacije koji je napravljen u Vašingtonu, kojim je predviđena konfederacija sa Republikom Hrvatskom, i imamo Dejtonski ustav. To su tri potpuno odvojena pravna sistema. To ne može funkcionisati.

RSE: Ured visokog predstavnika namjerava narednih dana saopštiti odluku o reformi policijskih snaga i odbrane. Hoćete li prihvatiti rješenja kojima bi se zadržala nadležna entitetska ministarstva u tim sektorima?

TIHIĆ: Stranka demokratske akcije neće prihvatiti takva rješenja. Kada smo sprovodili reformu odbrambenog sistema, mi smo jedini bili protiv ovoga koncepta koji nakon godinu dana sada treba da se mijenja. Možda će reforma odbrambenog sistema ići jednostavnije. Biće dosta problema oko reforme policijskog sistema. Mislim da je osnovni problem u nedovoljnom jedinstvu međunarodne zajednice.

RSE: Mislite li da bi bez prisustva međunarodnog faktora bilo lakše rješavati stvari u Bosni?

TIHIĆ: Ne bi. Nemoguće je da funkcionišu vlasti u Bosni i Hercegovini bez prisustva Visokog predstavnika. Dejtonski sporazum je to predvidio. Njegovi potpisnici su bili svjesni da postojeći ustavni sistem ne može samostalno funkcionisati. U naš ustavni sistem su ugrađene na svakom koraku blokade, a nisu ugrađeni instrumenti deblokade. Čim bi Visoki predstavnik izašao iz Bosne i Hercegovine, sistem bi pao.
XS
SM
MD
LG