Dostupni linkovi

Beograd i Podgorica moraju postići dogovor


Komentarišući neuspjeh pregovora Beograda i Podgorice oko datuma održavanja neposrednih izbora za parlament državne zajednice i zahtjev Beograda da Brisel interveniše oko tog pitanja, Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane, kaže da Brisel nema novi stav oko tog problema i da i dalje insistira na dogovoru država članica. Galjak ipak dodaje da će o tome moći da kaže nešto više nakon Solanine posjete Beogradu.

GALJAK: Gospodin Solana planira put za Beograd naredne nedjelje. Radimo sa kancelarijom Predsjednika i drugih političkih lidera kako bi organizovali ovu posjetu. Kao što možete pretpostaviti biće to dan prepun razgovora i diskusija, tako da moramo još malo da sačekamo. Zasada, što se nas tiče nema novog stava oko pitanja neposrednih izbora. Mogu samo reći da je tokom božićnih praznika gospodin Solana razgovarao telefonom sa predsjednikom državne zajednice Marovićem i sprskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

RSE: Da li je gospodin Solana razgovarao i sa premijerom Djukanovićem s obzirom da je gospodin Koštunica otvoreno zahtijevao od Brisela da disciplinuje crnogorskog premijera.

GALJAK: Pa gospodin Djukanović se vidio sa Havijerom Solanom nekoliko dana prije katoličkog božića. Govorili su o raznim problemima. Što se tiče neposrednih izbora za parlament državne zjednice kao što smo i ranije rekli, Evropska unija će podržati ono rješenje koje dogovore dvije strane: Beograd i Podgorica. Mi želimo dogovor oko tog pitanja. Zaista se nadamo i očekujemo da će dvije strane koje se ne slažu oko ovog pitanja uspjeti da postignu dogovor. To je sve što mogu reći. To je njihova obaveza da uz podršku Evropske unije daju maksimum kako bi riješili to pitanje. Naravno to nije jedini problem koji se odražava na proces približavanja Evropskoj uniji. Ima raznih drugih problema ekonomske i političke prirode itd.

RSE: Ali šta ako Beograd i Podgorica ne uspiju da postignu dogovor jer je pitanje nesposrednih izbora očigledno krucijalno za obje strane, a nijedna ne želi da popusti..

GALJAK: To je eventualnost o kojoj ne možemo ozbiljno razmišljati. Oni moraju postići dogovor i na to su obavezni. Ti ljudi predstavlaju države članice i od njih očekujem da daju maksimum, a Evropska unija je spremna da pomogne.

RSE: Ali, vi nećete pritiskati nijednu stranu.

GALJAK: Sigurna sam da narod u Srbiji i Crnoj Gori od svojih predstavnika očekuje maksimum a to je da postignu konsenzus. Oni su odgovorni lideri zar ne? To se očekuje od njih. Evropska unija je samo spremna da ih podrži u tom pravcu i to se konstantno radi: podržava se napredak Srbije i Crne Gore ka Evropskoj uniji.

RSE: Ono što sam Vas zapravo pitao je: da li je Brisel naklonjeniji poziciji Beograda ili Podgorice oko pitanja neposrednih izbora?

GALJAK: Gospodin Solana i ja smo to naglasili više puta. Mi tačno znamo šta je napisano u Ustavnoj povelji, ali ako dvije strane postignu alternativni dogovor mi ćemo ga podržati. To je sve sto mogu reci.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG