Dostupni linkovi

Svjedočenja “u ime srpskog naroda”


Eve Crepin je prvi put došla na Balkan 1994. godine kao medicinska sestra u sastavu mirovnih snaga u BiH i Kninskoj krajini, a poslije se više puta vraćala u region kao humanitarna aktivistkinja. Kompletno njeno svjedočenje bilo je u duhu njene tvrdnje da su “laž optužbe da su Srbi mrzili nesrbe”. To je potkrijepila tvrdnjom da je u bolnicama u Glini i Kninu, u kojima je jedno vrijeme i sama radila, pomoć ukazivana i Hrvatima i Bošnjacima izbjeglim iz Bihaćkog džepa. Prema njoj, slična je situacija bila i 1998. godine u bolnici u Peći, u kojoj su bili smješteni i Srbi i Albanci koje su ranili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Crepin je optužila NATO da je tokom vojne intervencije u proljeće 1999. godine namjerno gađao civilne ciljeve, a takođe je za artiljerijski napad na sarajevsku tržnicu Markale 1994. optužila snage Armije RBiH.

Sam optuženi je jednim svojim pitanjem omogućio da nešto kasnije tužba otvori pitanje objektivnosti ove svjedokinje, kada je upitao zbog čega je došla svjedočiti. Ona je odgovorila: “Prije svega, htjela sam da svjedočim o nepravdi prema srpskom narodu i predsjedniku Srba, i htjela sam da govorim o njihovim stradanjima”.

Prvi put je u ovom procesu unakrsno ispitivanje izvela glavna tužiteljica Carla del Ponte, koja je podsjetila suce da je svjedokinja dala iskaz o mnogim zbivanjima 1992-93. kada uopšte nije bila u regionu, te da nije govorila o onome na šta se odnosi hrvatski dio optužnice, a jeste o onome o čemu optužnica uopšte ne govori, o operacijama “Bljesak” i “Oluja”.

Delponteova je svjedokinju upitala i za njeno mišljenje o Karadžiću i Mladiću, sa kojima se više puta sastala 1995. godine:

DEL PONTE: Da li vi smatrate da su oni heroji?

CREPIN: Smatram da su to ljudi koji su se brinuli za svoj narod i koji su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da bi taj narod preživio naspram agresora, koji je sve činio da bi ih eliminirao, i naspram jedne međunarodne zajednice koja je sve činila da ih podijeli i da pogorša konflikte u bivšoj Jugoslaviji.

Svoje je svjedočenje danas započeo još jedan Francuz – Patrick Barriot, pukovnik francuske vojske, koji je po ulasku u sudnicu na srpskom jeziku pozdravio optuženog kao “predsjednika”, i koji je kao i prethodna svjedokinja kazao da je došao “svjedočiti u ime srpskog naroda”.
XS
SM
MD
LG