Dostupni linkovi

Kočijaško-piljarska predsjednička kampanja


Tonovi u kampanji sve su povišeniji, a teme “s koca i konopca” - upozoravaju neki hrvatski analitičari. Programi oboje kandidata su tanki, a kampanje im nisu osmišljene, upozorava zagrebačka psihologinja Mirjana Krizmanić:

“Mislim da nema puno smisla nekome puhati za vrat i reći da ću insistirati da INA snize cijene, kao što kaže kandidatkinja Kosor. To su besmislene izjave. U državi gdje treba postojati slobodno tržište ona će insistirati da INA snizi cijene? Šalju apsurdne poruke, prve što im padnu na pamet. Poruke su prizemne i nepromišljene. Bilo bi puno pametnije da počnu govoriti o tome šta zaista žele promijeniti i zavesti u okviru ovlasti predsjednika. Oni mogu reći da namjeravju vladi savjetovati, ili da će joj nešto predložiti, ali ne mogu puvati nekome za vrat. Programi su tanki i kampanje nisu dovoljno osmišljene.”

Već ionako slabih živaca dvoje kandidata večeras se po prvi puta izravno sučeljuju. Preciznije, prvi i drugi puta. Prvo na mreži lokalnih radija, a potom na jednoj privatnoj televiziji sa nacionalnom koncesijom. To bi za njih moglo biti pogibeljno, ocjenjuje profesorica Krizmanić:

“Ako današnje sučeljavanje bude loše, ako se svede samo na to da će oni jedan drugog napadati, ako tu bude prizemnog, kao što je njihov neposredni sukob na kraju predsjedničkih izbora prvoga kruga, to će bilo vrlo loše. Ponašali su se, grubo rečeno, kao kočijaš i piljarica. Ako se sučeljavanje svede na to, oboje će izgubiti i ovo malo glasača koji se spremaju izaći na izbore i za njih glasati.”

Može li se izbjeći još slabiji izlazak birača? Profesorica Krizmanić nije do kraja uvjerena:

“To je pitanje. Trebali bi se znati kontrolirati, trebali bi se usmjeriti, ne na svog suparnika, nego na svoje poruke, na svoje argumente, na svoje prijedloge, na svoje programe. Ako to učine onda bi sučeljavanje možda moglo pridonijeti tome da se aktiviraju i neki od ljudi koji nisu kanili izaći na izbore. Ako se sučeljavanje svede na svađu, i to na prizemnom nivou, odvratiće i ovo malo glasača što se sprema izaći na izbore. Bojim se da ova gustoća sučeljavanja, koja će biti prvo na radiju pa direktno i na televiziji, može pridonijeti tomu da oni izgube kontrolu.”

I novinar splitskog dnevnika Slobodna Dalmacija, Tomislav Klauški, kaže kako bi oba kandidata trebala motivirati svoje birače na izlazak na biralište u nedjelju, a rade upravo obrnuto:

“Čini mi se da ova kampanja teče u smjeru da se birače otjera od birališta. Čini mi se da je ton kampanje prepucavanje koje je potpuno izlišno, da su programi šuplji. Možda je Mesić umoran, ili zasićen, možda razočaran činjenicom da nije uspio obaviti posao u prvom krugu. Čini mi se da cijela kampanja pada u drugom krugu, umjesto da se diže.”

Kampanja možda nije najpametnija, ali nije dosadna. Evo šta je kandidat osam oporbenih stranaka, Stipe Mesić, odgovorio predsjedniku Sabora, HDZ-ovcu Vladimiru Šeksu, koji je kazao da bi Mesićev izvještaj o pet godina na čelu države bio komad praznog bijelog papira:

“Ne znam da li tu sudjeluju i bijeli miševi, ali očito da nije bilo moga rada i da se samo Hrvatska orijentirala na rad takvih kao što je gospodin predsjednik Parlamenta, Hrvatska bi i dalje bila mala izolirana zemlja, mrzovoljna, o kojoj svijet ne bi vodio računa.”
XS
SM
MD
LG