Dostupni linkovi

Nestali – veliki problem na relaciji Priština-Beograd


Vladina Komisija za nestale osobe trazi sastanak sa sefom UNMIK-a pre negovog odlaska na razgovore u Beogradu, gde ce se razgovarati i o pitanju nestalih osoba.

Predsednica vladine komisije za nestale osobe Nusrete Kumnova kaze kako za postizanje konkretnih rezultata, medjunarodna zajednica treba Srbiji da uslovljava dobijanje kredita i pomoci, onako kako je postupila i prilikom oslobadjanja iz zatvora Albanca koji su nepravedno drzani u zatvorima u Srbiji.

Ona ocenjuje da se cine konkretni koraci, koji mogu doprineti ubrzanju rasvetljivanja sudbine enstalih.

“Verujem da ce se okoncati ovo izuzetno osetljivo i znacajno pitanje, posto je i premijer veoma zainteresovan da se rasvetlji sudbina nestalih. Iako Kosovo ima i druga znacajna pitanja, verujem da ce se pitanje nestalih resiti”, kaze Kumnova.

Imajuci u vidu da je rat za sobom ostavio ne samo znacajan broj nestalih, o cijoj se sudbini ne zna nista, vec da je u Srbiji, u masovnim grobnicama pronadjen znacajan broj tela nestalih, ciji identitet jos nije utvrdjen, gospodja Kumnova istice kako ce se aktivnost komisije orijentisati i na otkrivanju identiteta tela zakopanih u masovnim grobnicama na Kosovu.

“I na Kosovu ima tela u masovnim grobnicama, angazovacemo se da resimo zasto su ta tela ostala neotkopana i neidentifikovana, zasto nisu vracena porodicama. Dok celo vreme trazimo da Srbija vrati tela nestalih, postavicemo pitanje zasto nisu identifikovan tela u masovnim grobnicama na Kosovu”, kaze Kumnova.

Pitanje nestalih osoba bice deo agende razgovora izmedju sefa UNMIK-a Sorena Jessena Petersena sa premijerom i predsednikom Srbije, tokom njegovog boravka u Beogradu 17. januara.

Sam Jessen Petersen je juce izjavio kako ovo pitanje nikako ne sme ostati talac resavanja drugih velikih poltickih pitanja.

Inace prema podacima Kancelarije za nestale osobe i sudsku medicinu UNMIK-a broj nestalih, prema prijava njihovih porodica, je bio 5602 osobe. Na osnovu poslednjih podataka nestalim se jos uvek smatra 3192.lica, od toga 2.460 su Albanci, 529 Srbi i 203 pripadnici ostalih nacionalih zajednica.
XS
SM
MD
LG