Dostupni linkovi

Naredni rok – april


Posjeta Visokog predstavnika Beogradu jedna u nizu redovnih posjeta Pedija Ešdauna zemljama u regiji, podsjećaju iz Ureda visokog predstavnika. To se prije svih odnosi na Hrvatsku i Srbiju i Crnu Goru, na države koje imaju obavezu kao zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma da taj sporazum i provedu u praksi.

Portparol Ureda visokog predstavnika, Vedran Peršić, kaže da glavna poruka koju je ambasador Ešdaun prenio političkom voćstvu Srbije i Crne Gore jeste da se Dejton mora poštivati, sa posebnim naglaskom na saradnju sa Haškim tribunalom:

“U skoro 10 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, organi vlasti RS-a nisu uhapsili niti jednog haškog optuženika. Visoki predstavnik je, boraveći jučer u Beogradu, istaknuo da ovo predstavlja temeljni dio sporazuma i da to mora biti ispoštovano. I najveća odgovornost da se to uradi leži na RS-u. Naravno, nije dovoljno samo deklarativno, samo izjaviti da se želi sarađivati s Haškim tribunalom. Moraju postojati i konkretni potezi. To ne znači da ako RS privede nekoliko lica Kantonalnom sudu u Sarajevu da se sarađuje s Haškim tribunalom.”

A saradnja sa Tribunalom znači, prije svega, hapšenje haških bjegunaca i Beograd u svemu tome može dati značajnu podršku, kaže Peršić:

“Beograd igra ključnu ulogu, ne samo u ispunjavanju svojih obaveza prema Međunarodnom krivičnom sudu nego i u saradnji s vlastima BiH, naravno što uključuje i one u RS-u, u izručivanju osoba koje su optužene za ratne zločine, a koje slobodno prelaze srbijansku granicu.”

Na prigovore da je Visoki predstavnik boravio u Beogradu kako bi dao garancije da RS nije u opasnosti, portparol OHR-a odgovara:

“Kada su u pitanju promjene Dejtonskog sporazuma, svima je jasno da do ustavnih promjena u BiH može doći samo uz saglasnost predstavnika svih naroda kroz odgovarajuće institucije, u odgovarajućoj proceduri. Naravno da je Visoki predstavnik tu da zaštiti, prije svega, Dejtonski sporazum i sve njegove odredbe. RS je proizašla iz Dejtonskog sporazuma. Ona je sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Ali, također je bitno naglasiti i da je saradnja s Haškim tribunalom sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.”

U Uredu visokog predstavnika očekuju da se optuženi za ratne zločine što prije nađu pred Haškim tribunalom, jer to znači bolju budućnost i za Bosnu i Hercegovinu, ali i za zemlje u regiji. To očekuju i u Sjevernoatlantskom savezu i za april najavljen je novi samit NATO-a, na kojem će se razmatrati ispunjavanje uslova za članstvo u programu Partnerstvo za mir. Da li bi nepoštivanje tog roka značilo nove sankcije za RS?

“To su već nagađanja i to je nešto u što se ne bih volio miješati u ovom trenutku.”
XS
SM
MD
LG