Dostupni linkovi

Vlada odbacuje kritike da je nezainteresovana za pomoć žrtvama cunamija


Srpski premijer Vojislav Koštunica upisao se u knjigu žalosti u indonežanskoj ambasadi u Beogradu. Na taj način iskazao je solidarnost sa žrtvama katastrofe koja je odnela blizu 150.000 ljudskih života.

“Duboko pogođen svim onim što smo pratili poslednjih dana što je zadesilo Indoneziju, Šri Lanku, Indiju, zemlje u okruženju, pogođeni prizorima ljudskog stradanja, nesreće. Hteli smo i ovom prilikom i hteo sam i danas u ime Vlade Srbije, u ime svih građana naše zemlje, u svoje lično ime, da izrazim najdublje saučešće prijateljskom indonežanskom narodu i Vladi Indonezije.”

Na naše pitanje kako gleda na ocene šest nevladinih organizacija koje su proteklih dana kritikovale kako srpske medije tako i nadležne, ocenjujući da se ponašaju nezainteresovano u odnosu na azijsku tragediju, Koštunica je podsetio da je Vlada donela odluku o slanju prvog kontingenta pomoći:

“Vlada je, kao što vam je dobro poznato, 29. decembra učinila prvi korak. Teško da sva ona pomoć koja je zamišljena može u nekoliko dana da stigne, problem je organizacije. I Vlada će nastaviti da čini te korake. Dakle, ona je učinila prvi korak, na poslednjoj sednici Vlade 29. decembra doneta je odluka o upućivanju materijalne pomoći. Pratimo situaciju i ta pomoć će se dalje nastaviti. Tek kada ta pomoć bude kompletna, kada bude odgovarala potrebama, moćiće da se kaže jednostavno da li je ona dovoljna ili nije. Ali igrati se sa ljudskom nevoljom i govoriti tako da pomoć nije dovoljna u trenutku kada je ona tek počela da se upućuje, ne samo iz ove zemlje, nego i iz drugih zemalja, je nešto što u ovom trenutku ne priliči.”

Solidarnost sa žrtvama cunamija upisivanjem u knjigu žalosti u ambasadi Indonezije iskazao je ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, kao i srpski predsednik Boris Tadić, koji je izjavio da je u Srbiji trebalo organizovati tri minuta ćutnje u spomen postradalih kako je to učinjeno u Evropi. Inače, iz Crvenog krsta Srbije potvrđeno je da ova organizacija u okviru misije Međunarodnog crvenog krsta deluje u okviru akcije pružanja pomoći ugroženima na području Jugoistočne Azije. Sekretar srpskog Crvenog krsta Vesna Malinović istakla je da je pripremljena jedna pokretna bolnica, značajna količina hrane i otvoren žiro račun za pomoć postradalima.

“Naš Crveni krst je na osnovu ponude naše vlade koja je usledila odmah nakon izbijanja ove katastrofe, ponudio Međunarodnom crvenom krstu jednu manevarsku bolnicu za zbrinjavanje do 200 ljudi u periodu do mesec dana, zatim lekove i sanitetski materijal kao i određenu količinu hrane. Ponuđena je takođe i flaširana voda s obzirom na situaciju tamo i nestašicu vode. Međutim, primili smo odgovor Međunarodnog crvenog krsta da mole za strpljenje zbog potreba koordinacije. Pored toga, društvo Crvenog krsta Srbije i Crne Gore otvorilo je poseban račun za uplatu sredstava na koji građani mogu uplatiti sredstva za pomoć žrtvama ove katastrofe. Taj novac biće uplaćen Međunarodnoj federaciji crvenog krsta u Ženevi radi nabavke artikala koji su najneophodniji i kao doprinos građana naše zemlje u meri u kojoj on bude zastupljen po ovom pitanju.”
XS
SM
MD
LG