Dostupni linkovi

Političke igre SDS-a i PDP-a


Ni u današnjim konsultacijama predsjednika RS-a, Dragana Čavića, sa parlamentarnim strankama, bar kako tvrde učesnici, nije bilo govora oko imena mandatara za sastav nove vlade RS-a. Kod Čavića su danas bili predstavnici SDA, Stranke za BiH i SDP-a.

SDA je spremna da podrži formiranje nove vlade, ali uz čiste račune i politički dogovor oko broja ministara. Mora se javno znati iz kojih će stranaka biti popunjene ministarske stolice predviđene za pet Bošnjaka i tri Hrvata, kazao je Tarik Sadović, član Glavnog odbora SDA:

“Mi ćemo tražiti svih pet pozicija, ali možemo da razgovaramo o eventualno drugim rješenjima. Nemojte nam dovoditi ministre za koje se ne zna ko ih je predložio. Ako je to ministar iz Stranke za BiH, onda nek se to jasno kaže. Ukoliko je to ministar iz PDP-a a Bošnjak, mi to razumijemo, ali želimo tu vrstu jasne legitimacije da imamo.”

Dok za SDA nije bitno hoće ili neće SDS biti u novoj vladi, u SDP-u i Stranci za BiH traže Vladu RS-a bez SDS-a. Član Glavnog odbora SDP-a, Zekerijah Osmić:

“Nama se čini da u ovom trenutku nema na vidiku nijednog kandidata za predsjednika Vlade koji bi mogao skupiti tu većinu da bi ga mogao SDP podržati. Dakle, SDP neće podržati koncept sa SDS-om u svakom slučaju, a za druge ne znam.”

Član Glavnog odbora Stranke za BiH, Dževad Osmančević:

“Stranka za BiH, kao dio dosadašnje opozicije, podržat će svakako, ukoliko taj izbor bude kvalitetan, onog mandatara koji će biti predložen iz opozicionih stranaka. To na određen način pokazuje da mi i dalje nismo spremni biti podrška onoj vladi u kojoj će biti SDS.”

Čaviću su upućene i zamjerke na način na koji vodi pregovore sa strankama oko izbora nove vlade. Tarik Sadović:

“Javnost stiče dojam da se posebno sastaje s predstavnicima “srpskih” političkih partija, posebno s predstavnicima bošnjačkih i hrvatskih partija. On je rekao da je to uradio iz pragmatičnih razloga, da je to takav politički trenutak koji je njemu jednostavno diktirao da od dva zla mora birati manje.”

Nakon konsultacija, u Čavićev kabinet došao je i predsednik Vlade RS-a u ostavci, Dragan Mikerević. “Došao sam samo da predsjedniku Čaviću poželim sretnu Novu godinu”, kazao je Mikerević:

“Da što prije izabere mandatara i da bude uspješan u tom izboru, što ne sumnjam. Inače, predsjedniku ću prije svega poželjeti puno zdravlja, a ostalo dođe samo po sebi.”

* * * * *

Socijalistička partija RS-a predlaže Neđu Đurića za mandatara nove vlade RS-a, ali zahtijeva da u budućoj vladi ne učestvuju ni SDS ni SDA. Iz SNSD-a, pak, stiže oštra ocjena da je Čavićeva ideja o tzv. koncentracionoj vladi “koncentraciona glupost”, te da Čavić pokušava naći neku od manjih partija na koju bi se prevalila odgovornost “kada se budu razmatrali iskoraci koje treba da načine vlasti RS-a naspram ključnih reformskih projekata, kao što su reforma vojske, reforma policije, saradnja s Hagom”.


Demokratski narodni savez je danas saopštio da odustaje od kandidovanja svojih ljudi za mandatara. Istovremeno Socijalistička partija RS-a je objavila da je predložila Neđu Đurića za mandatara nove vlade RS-a. Socijalisti, uz kandidaturu Đurića, zahtijevaju da u budućoj vladi na učestvuju nacionalne stranke SDS i SDA. U protivnom, Socijalistička partija traži da budu raspisani novi parlamentarni izbori.

Kandidaturu Đurića podržava i nedavno formirani Klub centra, koga čine Demokratska stranka, Penzionerska stranka, Narodna demokratska stranka i SPAS. Duško Vukotić, Demokratska stranka:

“Gospodin Neđo Đurić ostaje u igri, naravno pod uslovom da on nakon ovakvog stava Socijalističke partije bude htio da nastavimo akciju prikupljanja potpisa za njega i mi smo sigurni da ćemo za njega skupiti komotnu skupštinsku većinu Narodne skupštine RS-a."

Visoki funkciopner SNSD-a, Nikola Špirić, danas je osudio ponašanje SDS-a i PDP-a tokom razgovora oko mandatara, jer, kako je rekao, ove dvije stranke samo pokušavaju da izvrše preraspodjelu vlasti u RS-u:

“Oni i u ovim razgovorima žele da budu dominantni, a da pokušaju naći neku od manjih partija na koju bi prevalili odgovornost u aprilu kada se budu razmatrali iskoraci koje treba da načine vlasti RS-a naspram ključnih reformskih projekata, kao što su reforma vojske, reforma policije, saradnja s Hagom.”

SNSD, istakao je Špirić, neće učestvovati ni u kakvoj preraspodjeli vlasti bez novog koncepta u kojem ne bi bilo SDS-a i PDP-a:

“Dakle, mi nismo dio priče kada je u pitanju borba za podjelu vlasti. To smo javno rekli na početku razgovora i to saopštavamo i u ovom trenutku. Dakle, SNSD neće učestvovati u priči sa predsjednikom Čavićem vezano za preraspodjelu vlasti, za njegovu tzv. koncentracionu vladu. Mislimo da je to koncentraciona glupost u ovom trenutku.”

Predsjednik Čavić bi najkasnije do 8. januara trebao da saopšti ime novog mandatara.
XS
SM
MD
LG