Dostupni linkovi

Mesić i Kosor se spremaju za nastavak kampanje


Gubitnik na jučerašnjim izborima, nezavisni kandidat Boris Mikšić, optužio je Državno izborno povjerenstvo, premijera Sanadera i predsjednika Mesića da su mu ukrali glasove. U Hrvatskoj se ponavlja Ukrajina, kazao je Mikšić:

„Ovi izbori su namješteni, rezultati su dogovoreni između predsjednika Mesića i premijera Sanadera. Jadranka Kosor je žrtveno janje i ja sam im poremetio ishod tih izbora.“

Mikšićevi odvjetnici jutros su uložili prigovor Državnom izbornom povjerenstvu, jer im je jučer odbijen zahtjev da njihov predstavnik nazoči prebrojavanju glasova. Nakon odgovora povjerenstva, moguća je i žalba Ustavnom sudu. Mikšić će nastojati učiniti sve da Hrvatska počne naličiti Ukrajini:

„Zahtijevamo nepristrano prebrojavanje glasova ovih predsjedničkih izbora i pozivamo vas na mirno okupljanje na glavnim trgovima naših gradova, danas, u ponedjeljak 3. siječnja 2005. godine, u 20:00 sati.“

U Državnom izbornom povjerenstvu odbacuju sve Mikšićeve optužbe. Predsjednik povjerenstva Ivica Crnić podsjetio je da prema zakonu, rad izbornih povjerenstava mogu promatrati predstavnici političkih stranaka koje imaju kandidate, zatim nevladine udruge i strani promatrači. Nezavisni predsjednički kandidati, a takav je bio i Mikšić, koji su to htjeli, mogli su koristiti mogućnost promatranja preko nevladinih udruga, istaknuo je Crnić, navodeći da je DIP na to uputio Mikšićev izborni stožer, ali da unatoč tome stožer to nije učinio. Za Crnića su Mikšićeve optužbe paušalne i proizvoljne:

„I to također, po mojem mišljenju, nije dostojno jednog predsjedničkog kandidata.“

Novinare je zanimalo je li Crnić sinoć, dok su se prebrojavali glasovi, i kada je Jadranka Kosor izbila na drugo mjesto, telefonski razgovarao sa premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom, kako se proširio glas:

„Jučer sam razgovarao samo sa svojom ženom. Ne znam tko vam je to rekao, ali mu recite da je lažljivac.“

Crnić je upozorio da su jučer apsolutno svi hrvatski mediji i političari, osim samog Državnog izbornog povjerenstva i predsjednika Mesića, kršili zakonsku obavezu izborne šutnje, koja obavezuje da se do ponoći ne iznose rezultati izbora. Zakon je prekršen, ali je zakonodavac zaboravio propisati sankciju za kršenje te zakonske norme.

Stipe Mesić i Jadranka Kosor spremaju se za nastavak kampanje koja će, kako se čini, biti oštrija nego u prvom krugu. Ostali se pomalo vraćaju svakodnevnom životu; osim Mesića, Kosorice i Mikšića preostalih deset nije uspjelo doseći ni tri posto glasova, a troje ih je dobilo manje od deset tisuća glasova, koliko im je trebalo za predaju kandidature.
XS
SM
MD
LG