Dostupni linkovi

Liberalizacija crnog tržišta cigareta?


Na osnovu novog zakona o akcizama, duhanski proizvodi u BiH uskoro će biti skuplji. Akcize na ovu robu do sada su iznosile 35, a na osnovu novog zakona one su uvećane na 49 posto. Iako je novi zakon stupio na snagu 1. januara, trgovci u Sarajevu još nisu poskupjeli cigarete. Nova isporuka će, kažu, definitivno biti skuplja:

“Cigarete nisu poskupjele, kao ranije su. Kad će - to ne znamo.”

“Kad bude nova markica, bit će vjerovatno nova cijena.”

“Što se nas tiče, mi pojma nemamo.”

“Nisu, nisu još, zavisi kako fabrika odredi cijene, pa porezne uprave. Znači, sve je do porezne uprave, ako oni odrede da se diže cijena.”

“Nemam pojma. Niko nam ništa još nije rekao.”

Proizvođači duhanskih proizvoda smatraju da će novi zakon o akcizama ugasiti domaću proizvodnju i otvoriti sivo tržište ovih proizvoda, koje će biti veoma teško kontrolisati. Direktor Fabrike duvana AD Banja Luka, Dubravko Prstojević:

“Najviše u ovakvoj situaciji biće ugroženi proizvođači duvana u BiH, jer sad ćemo mi morati spašavati industrije duvana u BiH, s tim što ćemo normalno okrenuti se tržištu jeftinijeg duvana i nećemo kupovati duvane u BiH.”

Građani Sarajeva kao da su ravnodušni na najave novih poskupljenja u BiH:

“Sve luksuzne potrebe, cigarete, gorivo, šta bih još nabrojao od toga, to bih sve poskupio 500 posto, ne 100 posto.”

“Nek poskupi, šta ću ja, manje ću pušiti.”

“Glupost. Dižu cijene, a nema niko nikakvog primanja. Kako da žive? Za mene je sve ovo glupost.”

Prstojević smatra da je novim zakonom o akcizama otvorena velika mogućnost za šverc duhanom sa susjednim zemljama Hrvatskom i Srbijom i Crnom Gorom:

“Čudi nas, iznenađeni smo ovakvim potezom države, zbog toga što i na lijevoj i na desnoj strani, dakle i Srbija i Hrvatska, vrše zaštitu svojih duvanskih industrija, osim BiH koja je ovim putem liberalizovala crno tržište, a i ugrozila domaću proizvodnju.”

U Upravi za indirektno oprezivanje očekuju da će se na osnovu ovog povećanja na nivou BiH ubrati više od 80 miliona konvertibilnih maraka prihoda godišnje.
XS
SM
MD
LG