Dostupni linkovi

Slučaj vojnika Petrovića preuzelo civilno pravosuđe


Istražni sudija niškog Okružnog suda Zoran Saveljić koji je izvršio uviđaj rekao je novinarima da za sada ne želi da iznosi detalje vezane za istragu kako se ne bi stvarala zabuna u javnosti i ponovio slučaj Topčider. Vršilac dužnosti predsednika Okružnog suda u Nišu Novica Stevanović rekao je za Radio Slobodna Evropa da bi do 10. januara trebalo da budu saopšteni rezultati istrage.

“Odmah istog dana obavljena je obdukcija. Uviđaju su bili prisutni i veštaci ali sad je potrebno da lekar sudske medicine koji je obavio obdukciju sačini svoje pisane nalaze, da da svoje mišljenje. Znači njemu treba vremena. Istražni sudija je naložio i da se obavi veštačenje od strane veštaka balističara i veštaka trasologa, znači veštaka stručnjaka za tragove krivičnog dela. Svima njima je dao rok do 10. januara da urade svoje nalaze. Kad budu ti nalazi urađeni onda će moći nešto konkretnije da se kaže.”

Mediji su objavili nezvanične informacije da je Petrović navodno izvršio samoubistvo i da je pored njegovog tela pronađeno oproštajno pismo. Roditelji međutim ne veruju u ovakvu verziju i demantuju da je postojalo bilo kakvo pismo. Oni navode da je njihov sin vikend pre Nove godine proveo kod kuće i da nije pokazivao znake depresije. Roditelji takođe naglašavaju da su oni o nesreći svoga sina obavešteni tek 24 časa nakon što se nesreća dogodila.

Petrović je na odsluženje vojnog roka otišao septembra prošle godine, a nastradao je u prvom satu nove 2005. godine i pronađen je mrtav na stražarskom mestu broj 5 pored skloništa za avione. Inače, slučaj vojnika Petrovića preuzelo je civilno pravosuđe nakon što su krajem prošle godine ukinuti vojni sudovi. Vršilac dužnosti predsednika Okružnog suda u Nišu Novica Stevanović:

“Od 1. januara 2005. posao su preuzeli civilni sudovi i to tri: Okružni sud u Nišu, Okružni sud u Beogradu i Okružni sud u Novom Sadu. Oni su po zakonu dužni da formiraju vojna odeljenja. Znači odeljenje koje će postupati po tim predmetima a od sudija sa kojima raspolažu. Mi smo to već uradili, znači poslove smo preuzeli. Prvog januara se desio taj slučaj sa vojnikom u Lađevcima. Bio je dežurni naš sudija Okružnog suda u Nišu što je i zakonom određena teritorijalna nadležnost, koja je spadala pod teritoriju Vojnog odeljenja Okružnog suda u Nišu, tako da je naš sudija obavio uviđaj.”
XS
SM
MD
LG