Dostupni linkovi

ZAGREB


Ni jedan od trinaest kandidata na jučerašnjim predsedničkim izborima u Hrvatskoj nije osvojio više od polovine glasova pa će za dve sedmice biti održan drugi izborni krug. Građani će birati između dvoje vodećih kandidata iz prvog kruga - predsednika Države Stjepana Mesića koji je, prema neslužbenim podacima, osvojio 48,92% glasova i potpredsednice Vlade Jadranke Kosor koja je osvojila 20,31% glasova.
Predsedniku Mesiću je za pobedu u prvom izbornom krugu nedostajalo dvadesetak hiljada glasova, dok je vicepremijerka Kosor, ušla u drugi krug ponajviše zahvaljujući tome što je dobila oko 37.000 glasova Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji tradicionalno podržavaju kandidate Hrvatske demokratske zajednice.
Trećeplasirani kandidat, Boris Mikšić koji je osvojio 17,78% glasova, objavio je da ne priznaje objavljene rezultate i da smatra da je pokraden. Taj američki poslovni čovek hrvatskog porekla, koji je na izborima nastupio kao nezavisni kandidat, žalio se na navodne izborne prekršaje u Mostaru i pozvao pristalice na proteste. Večeras je u Zagrebu zajedno sa njim protestovalo oko 2.000 ljudi.
Kandidati Doris Košta, Slaven Letica i Miroslav Rajh su objavili da traže suspenziju predsedničkih izbora i ostavke vodećih ličnosti Hrvatske televizije navodeći da je taj državni medij prekršio izborna pravila i umanjio njihove šanse time što je u vreme glasanja objavio rezultate jedne ankete.
Predsednik Vlade i čelnik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader je objavio da će zatražiti od koalicionih partnera da u drugom krugu podrže kandidatkinju njegove stranke, ali su čelnici Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Stranke demokratske akcije Hrvatske Ivan Čehok i Šemso Tanković već objavili da takva podrška nije dogovorena prilikom formiranja vlade.
Hrvatski i strani mediji prenose međutim ocene analitičara prema kojima je sadašnji predsednik verovatni pobednik drugog kruga budući da je razlika u broju glasova između njega i vicepremijerke za nju praktično nedostižna.
XS
SM
MD
LG