Dostupni linkovi

Mjesto gdje vrijedi ostati i živjeti


Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Borislav Paravac, kaže da se 2004. godina može nazvati reformskom. Izvršene su brojne promjene u najbitnijim oblastima bh. društva, kaže Paravac, izdvajajući kao primjere reformu pravosudnog sustava, obrazovanja, sigurnosti, te poreskog i carinskog sustava. No, kao najvažniju, predsjedavajući Predsjedništva izdvaja reformu obrane:

“Rezultat ove uspješne provedene reforme, po mojoj ocjeni, proizilazi iz jednog shvatanja stvarnosti i realnosti u BiH, da je ona sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, u čijem provođenju su, otprilike, zadovoljeni svi ti interesi.”

Predsjedavajući Paravac ipak konstatuje da BiH u 2005. godinu ulazi sa krizom koja se, prema njegovoj ocjeni, nije pojavila slučajno, već je rezultat neusuglašenosti, te nesporazuma koji je prisutan već neko vrijeme:

“Predsjedništvo je već i ranije ocijenilo problem takvih nesporazuma i zacrtalo sebi da u narednom periodu, kroz stalne kontakte s institucijama na nivou BiH, kroz dijaloge, dođe do razrješavanja tih nesporazuma.”

Da je nastala kriza složena problematika, potvrdio je i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović. No, ipak, kao uspjeh izdvaja činjenicu da je Predsjednistvo, uprkos nesporazumima, uspjelo sa Vijećem ministara ovu kalendarsku godinu zaključiti sa usvojenim prijedlogom proračuna za 2005:

“Ali, ne trebamo se sakrivati iza takvog jednog prividnog uspjeha. Mi moramo vrlo skoro, uz ove blagdane čak, početi bilateralno sjesti između pojedinih stranaka, kako bismo neke odnose raščistili, kako bismo tražili zajedničko rješenje, zajednički sadržatelj koga će poduprijeti sve stranke u BiH, ne samo pozicija nego i opozicija i svi narodi.”

Dva člana Predsjedništva, Borislav Paravac i Dragan Čović, u ime kolektivnog šefa države, ali bez nazočnosti trećega člana Sulejmana Tihića, građanima BiH su zaželjeli uspješnu i stabilnu 2005. godinu:

Član Predsjedništva BiH, Dragan Čović:

“Ja bih želio da svi građani BiH, prije svega, budu ponosni na to što su građani BiH mnogo više nego što su do sada imali prilike biti. Poželio bih im da sve one probleme, koji su ih dosad jako opeterćivali a koje su dijelili s onim što mi radimo kao izvršna, politička i zakonodavna vlast u BiH, sve manje osjećaju u svojoj svakodnevnici, da im nova 2005. godina bude, prije svega, uspješnija kad je u pitanju ekonomska kategorija, ali i da im donese mnogo više radosti i neka svima nama podari mnogo više uvjerenja da je BiH mjesto gdje vrijedi ostati i živjeti.”
XS
SM
MD
LG