Dostupni linkovi

Godina za zaboraviti


Opozicione stranke sa žaljenjem konstatuju da se 2004. neće pamtiti po dobru. Za većinu njih dogadjaj bez presedana je tragično ubistvo direktora i glavnog i odgovorog urednika ''Dan''-a Duška Jovanovića u noći 27.maja, koje još uvijek nije rasvijetljeno. Potpredsjednik Narodne stranke Savo Đurđevac:

''Ne samo što je ubijen čovjek, nego je ubijen čovjek koji je bio glavni i odgovorni urednik opozicionog lista i to je uticalo na sve tokove. I to su vremena režima Mila Đukanovića kada su najtragičniji događaji oni koji su u godini iza nas. Prema tome, biće režima ukazuje se preko tragičnih događaja u Crnoj Gori''.

Predsjednik Izvršnog odbora Socijalističke narodne partije Dragiša Pešić:

''Ne bih mogao da izdvojim ništa lijepo, ništa perspektivno što se desilo Crnoj Gori u 2004.godini. Na žalost, izabrao sam ovo što je jedna loša stvar, jedan nemio događaj koji se desio Crnoj Gori i u Crnoj Gori''.

I potpredsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić pamtiće 2004. po Jovanovićevom ubistvu, ali i po neuspješnom pokušaju opozicije da se ujedini:

''Njegovo ubistvo koje još nije objašnjeno i kako su krenuli to im vrlo sporo ide i donekle nešto što je hronično, a to je nerazumno, nejedinstvo opozicije''.

Potpredsjednik crnogorskog parlamenta i Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder konstatuje da, na žalost, teško može da se sjeti pozitivnog događaja u protekloj godini, ali kao značajnije izdvaja sljedeće:

''Situaciju u Crnoj Gori svakako zbog nešto smirenije i veće aktuelizacije pitanja daljih odnosa Crne Gore i Srbije, odnosno, međunarodne aktuelizacije pitanja državno-pravnog statusa Crne Gore''.

Za predsjednika Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista, veće članice vladajuće koalicije Miodraga Radunovića u 2004. najznačajniji događaj je odluka Evropske Unije o prihvatanju ''dvostrukog kolosjeka'' za Srbiju i Crnu Goru:

''Kada je i Evropa shvatila i uvažila da Srbija i Crna Gora moraju svoje ekonomske reforme sprovoditi na različite načine i određenom dinamikom. Nadam se da će u 2005.godini Evropa napokon shvatiti da je neophodno uvesti i ''dvostruki kolosjek'' i na političkom planu i pridruživanje Evropi prihavtiti odvojeno''.

U 2004. u Liberalnom savezu je došlo do još jednog sukoba koji je rezultirao cijepanjem stranke. Portparol te stranke Helena Vučetić kaže:

''Što se tiče Liberalnog saveza, svima nama u Liberalnom savezu sigurno je ovu godinu obilježila epohalna izdaja, da tako kažem, prvog čovjeka naše stranke i to je sigurno sad nešto po čemu će svi liberali pamtiti 2004.godinu''.

Prvi koncenzus, tradicionalno podijeljene Crne Gore, postignut na odbrani rijeke Tare za potpredsjednika Srpske narodne stranke Gorana Danilovića bio je najznačajniji događaj. Sada ne može da se odluči između tog i još jednog. Objašnjava i zašto:

''Objavljeno istraživanje javnog mnjenja u kojemu se kaže da je ličnost godine u Crnoj Gori gospodin Milo Đukanović. Istovremeno za događaj godine uzima se ono što je i moju pažnju privlačilo, a to je odbrana Tare od potopa. Skoro da je smiješno da se opredjeljujemo za događaj godine u Crnoj Gori, ako još ima takvog medijskog obraza ili obraza kod onih ljudi koji preko medija saopštavaju svoje stavove da za pozitivnu ličnost godine proglase čovjeka koji je htio da potopi događaj godine- Taru ''.

* * * * *

Ekonomski rezultati Crne Gore u prošloj godini će se najvjerovatnije ocjenjivati na različite načine, ali se zasigurno može reći da je u ovoj oblasti postojala izvjesna dinamika, što potvrđuje anketa sa crnogorskim ekonomistima koji potpuno različito doživljavaju najvažniji ekonomski događaj godine koju su, između ostalog, obilježili: ostvarivanje makroekonomske stabilnosti, privatizacija velikih sistema, odluka evropskih ministara o ''dvostrukom kolosjeku'', poreska politika.


Oblast ekonomije je u prethodnoj godini svakako obilježena velikom dinamikom, jer anketa među ekonomistima pokazuje potpuno raznolik doživljaj najupečatljivijeg događaja u 2004.godini. Za Vladu, to je više puta ponavljano, je među najvažnijim događajima u sferi ekonomije u Crnoj Gori, ostvarena makroekonomska stabilnost. Ali stručnjaci izvan državnog aparata kao ekonomski utisak godine izdvajaju, između ostalog, ''dvostruki kolosjek''.

Anđelko Lojpur, profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici:

''Mislim da je to svakako na neki način generalno promjenjen stav razmišljanja Evropske Unije oko mogućnosti priključenja Srbije i Crne Gore Evropskoj Uniji, gdje i Crna Gora ima jedan tretman... Mislim da su se na tom području svele neke stvari i da je važno u pristupu, ali ono što ja čak ističem i veća odgovornost rukovodstva Crne Gore da kad se radi o Evropskoj uniji, takvu poziciju iskoristi, a i da se neke značajne stvari sa Srbijom stave u neku čistiju i razumniju ravan. Inače, po koji put ističem da ovi odnosi samo unose više konfuzije''.

Profesor podgoričkog Ekonomskog fakulteta Božo Mihajlović je odabrao dva događaja, ali međusobno povezana:

''Porast društvenog proizvoda otprilike 3 do 3,5%, što je značajan rast u odnosu na ukupnu situaciju u kojoj se nalazi privreda Republike Crne Gore, posebno na okruženje i političke probleme koji nijesu riješeni u ovoj godini. Drugi važan ekonomski parametar odnosi se na stopu inflacije koja je otprilike reda veličina oko 3%. Ono što je sada mnogo važno i za privredu i za građane jeste da mogu uz svoje kalkulacije da unesu realne cjenovne ekonomske parametre što do sada nije bio slučaj''.

Poslodavci, odnosno njihovi predstavnici u asocijaciji ''Montenegro biznis alijansa'' 2004. godinu posmatraju iz svog ugla, pa im najvažniji događaj predstavlja smanjenje dažbina. Darko Konjević, izvršni direktor ''MBA''.

''Događaj godine u sferi ekonomije, odnosno u sferi privatnog sektora, je smanjenje poreza i doprinosa za 10% što možda izgleda malo, ali je veoma značajno za privatni sektor. To je znak da su stvari počele da se mijenjaju i da Vlada prepoznaje privatni sektor kao partnera i da prepoznaje da ukoliko ne pomogne razvoj privatnog sektora i ukloni barijere koje stoje na putu privatnog sektora ni Crna Gora ne može da se razvija onolikom brzinom koliko bi svi željeli. Događaj godine u sferi ekonomije je smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih od 10%''.

Ekonomskog analitičara Aleksandra Radulovića je u 2004. godini najviše impresionirala privatizacija jednog od najvećih crnogorskih preduzeća nikšićke Željezare:

''Za mene je to ustupanje Željezare Nikšić strateškom partneru, koji je registrovan u poštanskom fahu na nekom od egzotičnih ostrva, za iznos od čitavih hiljadu eura, pri čemu je država preuzela ranije dugove Željezare u iznosu od šezdeset miliona eura i preuzela obaveze iz socijalnog programa. Očigledno je da je Vlada Crne Gore poklonila Željezaru na upravljanje i eksploataciju tom novom, navodno strateškom partneru koji, mora se priznati, ima fantastičnu izlaznu strategiju da onog trenutka kada tu Željezaru ne bude profitabilno eksploatisati, može da pokupi svih hiljadu eura koje je u nju uložio i da se vrati u svoj poštanski fah na neko od egzotičnih ostrva sa kojeg je navodno došao''.
XS
SM
MD
LG