Dostupni linkovi

Mesić očekuje pobjedu u prvom krugu


U dva tjedna kampanje održana su 154 predizborna skupa i zabilježena samo dva prekršaja, izvijestio je novinare predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ivica Crnić:

“Predsjednik Republike se prema zakonu bira većinom glasova svih birača koji su glasovali.”

Ako se to ne dogodi, u drugi izborni krug – 16. siječnja – ući će dva kandidat s najvećim brojem glasova. A prema svim dosadašnjim ispitivanjima, to su aktualni predsjednik Stjepan Mesić i kandidatkinja vladajućeg HDZ-a Jadranka Kosor.

Mesić je na današnjoj završnoj press konferenciji izjavio kako ispitivanja njegova stožera pokazuju da bi za njega moglo glasovati i do 63 posto birača:

“Pa ja očekujem da će izbori biti riješeni u prvom krugu.”

Nije želio komentirati izjavu kolumniste “Jutarnjeg lista”, Ivana Zvonimira Čička, koji je ustvrdio da je Mesićevu prošlu izbornu kampanju financirala albanska narko-mafija, a doveo ga je u vezu sa trgovinom oružja. Aktualni hrvatski predsjednik najavio je tužbe protiv svih koji su ga u protekloj kampanji lažno optužili, a Čička nazvao Ivanom Zvonimirom Dosadimirom, čije napade tumači činjenicom što ga nije želio uzeti za svog savjetnika, niti imenovati veleposlanikom u Beogradu, jer, kako je rekao:

“Nisam htio izazvati novi rat sa Srbijom”.

Predizbornom skupu HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor u Splitu osobno je danas prisustvovao i sam premijer Ivo Sanader, a ona poručila da spremno dočekuje 2. siječnja, jer je kandidatkinja najveće pobjedničke stranke u hrvatskoj povijesti koju je utemeljio Franjo Tuđman.

Građani koji svoje glasove ne žele dati ni Mesiću, ni HDZ-ovoj kandidatkinji Jadranki Kosor, ocjenjuju pak da je ovogodišnja predsjednička kampanja u Hrvatskoj medijski bila neravnopravno zastupljena:

“Činilo nam se da su u medijima zapravo jako malo zastupljeni ostali kandidati, osim gospođe Kosor i gospodina Mesića. Mislim da je to sramotno.”

I predsjednička kandidatkinja Đurđa Adlešić iz Hrvatske socijalno liberalne stranke žali što svoj izborni program nije, kaže, uspjela sučeliti s programima dva najjača kandidata:

“Moj program se ne svodi na svađu sa prvim i drugim nego dosita na onom što je Hrvatskoj potrebno, a to je poboljšanje standarda.”

Prema ocjeni većine građana, utrpana između Božića i Nove godine, ovogodišnja predsjednička kampanja u Hrvatskoj poprilično je blijeda:

“Više razmišljaju o tome bili glasovali za Djedu Božićnjaka ili za Djedu Mraza ili za Svetog Nikolu, a manje razmišljaju o tome kojemu će kandidatu dati glas.”

Slučajno ili simbolično, danas oko podneva više se Zagrepčana okupilo oko izloženih CD-a “Kraljeva ulice”, najpopularnijih uličnih pjevača, nego štandova predsjedničkih kandidata:

“Mi smo jedini stalni kraljevi ulice, mi se ne smjenjujemo, mi smo na reizboru.”

“Nemam komentar”.
XS
SM
MD
LG