Dostupni linkovi

Kriza se smiruje/produbljuje


Nakon što u prijepodnevnim satima na sastanku na kojem su učestvovali lideri političkih partija koji čine većinu u Parlamentu BiH nije postignut dogovor oko rješenja političke krize u zemlji, predsjedavajući državnog predsjedništva, Borislav Paravac, najavio je kako će u poslijepodnevnim satima biti održana vanredna sjednica kolektivnog šefa države i Vijeća ministara BiH, s ciljem prevazilaženja problema. Sastanak je trajao sat vremena, a nakon njegovog završetka predstavnici bh. vlasti su saopštili novinarima kako je na sjednici usvojen prijedlog budžeta za narednu godinu, dok će o rješenju političke krize biti riječi nakon novogodišnjih praznika.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić, izjavio je kako se kriza postepeno rješava, te da je za njega prioritet novi saziv Vlade RS-a.

“Vlada u RS-u ne treba samo politčkim predstavnicima političkih partija iz RS-a nego treba građanima RS-a, građanima BiH i treba Vijeću ministara, jer sve one obaveze koje imamo u našem nastojanju da što prije pređemo evropski put i priključimo se Evropskoj uniji nemoguće je obavljati ukoliko sve tri vlade u BiH nisu u funkciji i ukoliko nemamo jaku i tijesnu saradnju, kakvu smo imali o dosad. Ja očekujem da ćemo nakon novogodišnjih praznika biti u poziciji da još u staloženijoj atmosferi, sa puno više političkog dijaloga nego što smo to imali dosad, prevaziđemo ovakvu situaciju.”

I dok se za Terzića politička kriza rješava, za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Borislava Paravca, ona se usložnjava:

“Kriza očito se produbljuje. Naš zaključak jeste, a i spremnsoit je svih partija da su spremni da međusobno razgovaraju, da razmotre principe na kojima počivaju ti pregovori - kako da dođu i da izađu iz te krize.”

Predsjedništvo BiH pozvalo je sve lidere političkih stranaka da u međusobnom razgovoru dođu do usaglašavanja stavova kako bi se postojeći problemi riješili. Prvi čovjek bh. vlade, Adnan Terzić, najavio je da će se sutra obratiti Parlamentu Bosne i Hercegovine, kako bi poslanike upoznao s aktuelnom situacijom.

Podsjećamo, da je politička kriza u BiH nastala nakon posljednjih odluka Visokog predstavnika u BiH, Pedija Ešdauna, koje se odnose na RS, nakon čega su ostavke podnijeli predsjednik Vlade ovog bh. entiteta, Dragan Mikerević, ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić, ministar prometa i komunikacija BiH, Branko Dokić, te zamjenik ministra civilnih poslova BiH, Zoran Tešanović. Visoki predstavnik je 16. decembra, zbog nesaradnje RS-a sa Haškim tribunalom, zatražio gašenje entitetskih ministarstava odbrane i prenošenje njihovih nadležnosti na Ministarstvo odbrane BiH, kao i to da bh. vlasti do marta naredne godine moraju provesti reformu policije. Pored Ešdaunovih odluka, američka administracija zabranila je ulazak u zemlju rukovodstvu SDS-a i PDP-a.
XS
SM
MD
LG