Dostupni linkovi

Nagrađeni novinari RSE


Nagrada “Zoran Mamulla” koja se dodeljuje za posebna dostignuća u radio novinarstvu ove godine nije dodeljena jer po mišljenju žirija nijedan pristigli rad nije ispunio kriterijume za to. Odluku žirija obrazložio je njegov član Dušan Mašić:

“Ocenili smo da ukupna situacija u društvu i u elektronskim medijima a posebno radiju, negativno se odražava i na kvalitet rada samih novinara. Zauzeti dnevnim praćenjem kvazi događaja, podmetanjem mikrofona pred političare i portparole, novinari sve teže uspevaju da pronađu priče koje mogu da predstavljaju izazov kako za njih same, tako i za društvo u celini. To međutim ne znači da nije bilo radova koji su u velikoj meri bili na tragu onoga čime smo se rukovodili kada smo ustanovljavali nagradu ‘Zoran Mamula’. Žiri je zato odlučio da novčani deo nagrade u iznosu od 80.000 dinara ravnopravno podele četiri autora.”

Novčanu nagradu dobili su novinar Radija 202 Ana Manojlović, za priču o Starom mostu u Mostaru, dopisnik Radija B92 Klara Klajnc za reportažu o porodičnom nasilju u Somboru, dopisnik Radija Slobodna Evropa Dejan Radulović za priču o porodici koja je godinama živela u kapeli jedne crkve, i Emilija Lilić sa Radio Pirota, za reportažu “Priča o halfu”. U ime dobitnika zahvalila se Ana Manojlović:

“Prilično je tužno to što ove godine nije bilo novinara koji su zaslužili da dobiju tu nagradu. Mislim da je to možda najbolji odraz stanja u kojem se nalazi naša profesija. Tužno je to što novinari zaista uglavnom samo postavljaju mikrofone ispred onih koji organizuju konferencije za novinare. Žao mi je što nisam dobila nagradu. To je za mene samo jedan podsrek i nadam se sledeće godine da ću dobiti tu plaketu.”

Među četvoro dobitnika našlo se i dvoje dopisnika Radija Slobodna Evropa – Emilija Lilić sa Radio Pirota, koja je bila prvi laureat nagrade “Zoran Mamula”, i ovoga puta je dobila priznanje za reportažu pod nazivom “Priča o halfu”, o jednom od vodećih novinara Radio Pirota Nenadu Paunoviću, koji je smenjen posle poslednjih loklanih izbora.

“Nenad je ražalovan, on više nije urednik emisije ‘U lavirintu’ o kojoj govorimo. On je sada običan novinar koji prati sportske događaje, prati vojsku i sudstvo.”

Naš dopisnik iz Bora Dejan Radulović takođe je nagrađen:

“O značaju radija govori i potresna priča Dejana Radulovića, dopisnika Radija Slobodna Evropa, o porodici koja je godinama živela u kapeli na lokalnom groblju, a koja je, nakon što je ova priča bila emitovana, naterala lokalne zvaničnike da toj porodici daju stan”, rekao je prilikom uručivanja nagrade član žirija Dušan Mašić.

“Drago mi je što je ta reportaža Radija Slobodna Evropa dobila nagradu, i još mi je draže to što je porodica koja je živela dugo godina na gradskom groblju zahaljujući ovoj reportaži upravo i angažovanju naše redakcije uspela da koliko-toliko reši svoj životni status u ovim teškim vremenima u Srbiji. Mislim da je to poruka i svim novinarima kako i na koji način treba da rade i eventualno i da pomognu. Dakle, ne samo dnevno-političke teme...”, izjavio je Dejan Radulović posle uručivanja nagrade.
XS
SM
MD
LG