Dostupni linkovi

Sjena nad privatizacijom Telekoma


Novi vlasnik crnogorskog ''Telekom''-a biće ili mađarski ''Matav'' ili austrijski ''Mobilkom'', saznali smo u Savjetu za privatizaciju od izvora koji je želio da ostane anoniman, što znači da su netačne informacije koje govore o ponudi srbijanskog ''Telekom''-a, kao najboljoj na upravo okončanom tenderu za prodaju kontrolnog paketa akcija crnogorskog telekomunikacionog operatera. Pored negiranja tačnosti, informaciju o navodno najboljoj ponudi srbijanskog ''Telekom''-a od 216 miliona eura, visoko u nadležnim strukturama tumače kao ''pritisak koji neće proći''. Prema nezvaničnim informacijama mađarska telekomunikaciona kompanija ''Matav'', koja je u vlasništvu ''Deutsche Telekom''-a, ponudila je 114 miliona eura za kupovinu 51% akcija ''Telekom''-a Crne Gore. Tek poslije drugoplasiranog austrijskog ''Mobilkom''-a slijedi ponuda srbijanskog ''Telekom''-a, dok je slovenački telekomunikacioni oprerater zauzeo četvrto mjesto. Izuzev mađarske ponude, ničija ponuda nije prešla stotinu miliona eura. Tenderska komisija je do sad objavila da će zvanična rang lista biti objavljena do polovine januara, kada će se konačno znati ko će biti novi vlasnik ''Telekom''-a Crne Gore. Predrag Vujović iz ''P.R.A.'' agencije, inače autorizovane za plasiranje zvaničnih informacija u vezi privatizacije, prenio nam je pozitivne ocjene u vezi samog procesa i zadovoljstvo pristiglim ponudama, ali i proizvođačima.

''Sam tok privatizacije i poštovanje međunarodnih standarda i propisa Crne Gore ocijenjen je od svih: predstavnika tenderske komisije i predstavnika ponuđača - dobrim. Niko nije imao nikakvih primjedbi što, naravno, tendersku komisiju Savjeta za privatizaciju čini zadovoljnim. Isto tako smo zadovoljni što su kvalitetne ponude, odnosno, ponuđači''.

''Na cijeli proces je bačena sijenka'', smatra Predrag Boljević, koordinator tima Grupe za promjene za telekomunikacije, koji je negativno ocijenio postupak tenderske komisije da odloži objavljivanje rang liste pristiglih ponuda za dvadesetak dana i isključi prisustvo medija pri otvaranju ponuda, dopuštajući pristup samo ekipi nacionalne televizije:

''Svjedoci smo da su već počele špekulacije da je najpovoljniji ponuđač ''Matav'', odnosno, srbijanski ''Telekom''. Ne bih davao prednost ni jednom, ni drugom, a ni trećem, i četvrtom ponuđaču. Za crnogorski ''Telekom'' bi najkvalitetnije bilo da je ostao u državnom vlasništvu, da je države i da je vlasti kakva bi trebalo da bude''.

Boljević smatra da su pristigle ponude u okviru očekivanog, ali ne i najbolje koje su se inače mogle postići u okolnostima superiornije pozicije prodavca:

''To nije stvarna cijena onog što se prodaje. No, to je produkt onog da prodavac ''Telekom''-a nije u situaciji da bira. On je u nuždi, a kada ste u nuždi ne prodajete po cijeni po kojoj vrijedi, već prodajete po cijeni po kojoj neko želi da vam plati''.

Vlasnik mađarskog ''Matav''-a je ''Deutsche Telekom'', čije je strateško opredjeljenje pokrivanje jugoistočne evrope. Moćni njemački telekomunikacioni operater je, kao jedan od četiri najveća u svijetu, dobrim dijelom i učinio da ''Matav'' od samog početka privatizacionog procesa crnogorskog ''Telekom''-a bude apsolutni favorit. ''Deutsche Telekom'' ima oko četrdeset miliona pretplatnika. Vlasnik je i operatera u Hrvatskoj, Slovačkoj, a posredno preko ''Matav''-a i makedonskog ''Telekom''-a. Akcionar je u još nekoliko evropskih kompanija.

Podsjetimo: proces privatizacije crnogorskog ''Telekom''-a je od samog početka bio veoma buran. Kritičari predloženog modela privatizacije su, između ostalog, izražavali sumnju u postojanje potrebe da se ''Telekom'', koji je trenutno u većinskom državnom vlastištvu, uopšte i prodaje. Prihodi ''Telekom''-a kreću se oko 72 miliona eura, dok je prošlogodišnji profit bio 18 miliona eura. ''Telekom'' ima tri zavisna preduzeća u većinskom vlasništvu koja čine telekom grupu: ''Monet'', operater mobilne telefonije, zatim, dominantni ''Internet provajder'' u Crnoj Gori i ''Montekard'' mrežu telefonskih govornica, a jedan je od najznačajnijih akcionara ''Crnogorske komercijalne banke''.
XS
SM
MD
LG