Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SPC u Crnoj Gori skrnavi crnogorsko kulturno blago


Nedjeljnik ''Monitor'' je u najnovijem broju u sklopu teme ''Skrnavljenje crnogorskog kulturnog blaga'', kao drastičan primjer izmjene crnogorskih vjerskih objekata, objavio sliku freske novijeg datuma iz manastira Podostrog u Mainama, na kojoj je prikazan maršal Tito u uniformi koga đavo lagano odvlači u vječnu vatru pakla. Pored maršala Tita, na ovoj novokomponovanoj fresci, đavolji lanac obmotava i velikodostojnike Crnogorske pravoslavne crkve iznad čijih glava je krasnopisom ispisano ''Lažni episkopi i carevi''. Zdravko Gagović, slikar-konzervator iz crnogorskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, za naš program kaže da je u opštem haosu novijih živopisa i ikonografskih rješenja, koja Srpska pravoslavna crkva sprovodi u crnogorskim manastirima, uočljiva i neukost i tendencija:

''Isti slikar sumnjivih likovnih kvaliteta, pored živopisanja crkve Svetog Nikole u Uliciju, Svetog Luke iznad Risna iz XV vijeka, te velike crkve u Podostrogu formira i nove zidne freskopisane ikonostase koji, kao takvi, nemaju utemeljenja u našoj kulturnoj prošlosti. Najdrastičniji primjer takvog slikarstva je i kompozicija u donjoj zoni sjevernog zida crkve u Podostrogu, gdje su naslikani neprijatelji srpske crkve, lažni episkopi i proroci i ostali među kojima su katoličko svještenstvo, predstavnici Crnogorske pravoslavne crkrve, pa je među tiranima i lik Josipa Broza u plavoj maršalskoj uniformi sa crvenom petokrakom''.

Srpska crkva na taj način, kaže Gagović, ne samo da ruži spomenička svojstva samih crkvenih objekata, već narušava i dobre međukonfesionalne odnose u Crnoj Gori:

''Naravno, ne treba preskočiti ni činjenicu da se sve ovo izvodi bez pitanja nadležnih stručnih službi''.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, čije je svještenstvo na novijim freskama Srpske pravoslavne crkve, predstavljeno kao jedan od glavnih neprijatelja pravoslavlja, za naš program kaže da SPC u Crnoj Gori još od 1920.godine živi na klevetama i na devastaciji crnogorskih svetinja i morala. Toj crkvi, kaže mitropolit Mihailo ''ništa nije sveto'':

''Ona, ustvari, nije svjesna da sve što radi, sebi radi. Da klevećući druge, kleveće i ruži samu sebe. Rečeno je davno ''Smrt tvoja, s tobom Ilijazu''. Znači, biblijska mudrost važi za sve, pa i za Srpsku pravoslavnu crkvu. U toj maksimi leži predstojeći sunovrat i neslavna budućnost Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori''.

Koliko je devastacija sakralnih objekata na teritoriji Crne Gore uzela maha, svjedoči i podatak koji objavljuje nedjeljnik ''Monitor'' da je komisija resornog Ministarstva evidentirala da je devastirano oko sedamdeset odsto objekata koji su pod zaštitom države. Kao klasičan primjer skrnavljenja crnogorske kulturne baštine i pokušaja falsifikovanja istorije, Udruženje boraca Narodnooslobodilackog rata iz Kolašina navodi i nedavni slučaj, prenos posmrtnih ostataka četničkih vođa u Crnoj Gori, Blaža Đukanovića i Baja Stanišića, u jednu novosagrađenu crkvu u blizini Manastira Ostrog. ''Na taj način oskrnavljena je najveća crnogorska svetinja'', kaže za naš program Tomo Dragović, član Glavnog odbora crnogorskog Udruženja boraca NOB-a:

''Ne može biti, Musolinijev i Hitlerov saradnik ravan sa onima koji su dali svoje živote u borbi protivu toga fašizma. To je neki revanšizam, to je neko podgrijavanje strasti, koje ne vode ničemu dobrome''.

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve Radomir Nikčević, kako nam je rekao, danas ne može govoriti na ovu temu, jer se nalazi na sastanku u Beogradu i nije upoznat sa delastacijama o kojima piše crnogorska štampa.
XS
SM
MD
LG