Dostupni linkovi

Dominantna politička svijest zemlje Srbije


Profesor doktor Ilija Vujošević kaže da je vijest fantastična. Skupštinska politička i ideološka većina u Srbiji nakon šezdesetpet godina po hitnom postupku ispravlja istoriju:

''Sam odnos 176 : 24 govori da je to danas dominantna politička svijest zemlje Srbije koja je, nakon ovog parlamentarnog čina, svijetu dužna odgovor na makar jedno pitanje kako i zašto je navodna antifašistička, četnička formacija Draže Mihajlovića, takozvana ''Jugoslovenska vojska u otadžbini'' dvije godine, pred kraj Drugog svjetskog rata, bila odbačena od antifašističke koalicije Engleske, Francuske i drugih saveznika? Što se Crne Gore tiče, vjerujem, da je krvavo iskustvo sa tom ideologijom duboko urezano u njenom narodnom i istorijskom pamćenju tokom više faza prošlog XX vijeka. Uostalom i krvavi trag te ideologije, kao borbenog nosioca velikosrpske hegemonije od sredine XIX vijeka zapamtili su u zadnjim ratovima narodi Bosne, Hrvatske. I vrijeme je da i mi, Crnogorci, konačno shvatimo da društvo koje ovako popravlja istoriju po hitnom postupku u skupštinskim klupama može da se, kako je duhovito govorio Mark Tven, kreće samo kao rak, samo nazad i u stranu''.

Skupština Srbije je u utorak usvojila izmjene Zakona o pravima boraca i vojnih invalida kojim su izjednačena prava četnika i partizana. Zakon je usvojen po hitnom postupku, uz obrazloženje da je utemeljen na istorijskoj istini. Sa takvom ocjenom saglašava se i istoričar akademik Zoran Lakić:

''Draža je bio glorifikovan. Istina je, bio je proganjan i ucenjivan baš kao Tito od Njemaca. Promovisan je za jednog od tri najveće vojskovođe Drugog svjetskog rata, upravo od velikih saveznika 1942.godine. Najzad, odlikovan je '45.godine i od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Sve se to vješto prikrivalo da ne bi ugrozilo, tako da kažem, drugu serviranu istinu o četničkom pokretu. Sve ovo, naravno, ne govori da su partizani bili na krivoj strani. Oni su bili i ostali nosioci antifašističke borbe za svo vrijeme rata '41.-'45. Ovom odlukom se njima ništa ne oduzima. Politika će, međutim, možda da euforično najavi ovu odluku kao trijumf jednih i poraz drugih''.

Ne dijele svi istoričari ovo mišljenje .Magistar Zvezdan Folić smatra da odluka skupštine Srbije ne sadrži u sebi ni minimum obzirnosti prema istorijskoj istini:

“Jer se radi o pokretu koji je bio duboko kolaboracionistički a sem toga kao vrlo važan sastojak tog pokreta bilo je inaugurisano etničko čišćenje sa pojedinih prostora nesrpskog življa.To su kao što znate četničke jedinice u toku rata na krajnje groteskan način otjelotvorile.Ova odluka je retrogradna , antidemokrtska I ono što je za istoričare najbitnije jeste da ona u sebi ne sadrži ni minimum obzirnosti prema istorijskoj istini . Jer poznato je da su četničke jedince od jeseni 1941 godine sve svoje snage utrošile na borbu protiv narodnooslobodilačkog pokreta. Ovdje treba praviti samo jednu podjelu - podjelu na ravan antifašističke borbe”

Crnogorske stranke različito su reagovale na vijest da je srpski parlament zakonski izjednačio prava partizana i četnika i ustanovio Ravnogorsku Spomenicu 1941. I dok je Socijaldemokratska partija, članica vladajuće koalicije,.izrazila vrlo negativan stav, u Demokratskoj partiji socijalista su to ocijenili kao unutrašnju stvar Srbije, ali i da ne bi bilo dobro da se takav prijedlog zakona pojavi i u crnogorskoj Skupštini u ovom trenutku, uz podsjećanje da je istorija o tome već dala svoj sud. Na drugoj strani, Srpska narodna stranka je uz toplo pozdravljanje odluke Skupštine Srbije najavila da će uskoro takav zakon inicirati i u crnogorskom parlamentu. A iz najjače stranke srpskog bloka, Socijalističke narodne partije, poručeno je da još nemaju stav o tom pitanju.
XS
SM
MD
LG