Dostupni linkovi

Komunikacija s podpredsjednicima preko novina


Današnjim sastanicima predsjednika RS-a, Dragana Čavića, i predstavnika parlamentarnih političkih partija zvanično su počele konsultacije za izbor nasljednika dosadašnjeg premijera Dragana Mikerevića. Najprije su kod Čavića boravili predstavnici političkih partija izostavljeni s jučerašnjih konsultacija, a zatim i predstavnici partija čije centrale nisu u Banjoj Luci. Sa oba satanka, kako kaže Čavić, poruka je ista:

“Postoje razlike u viđenju kako krizu treba prevazići, posebno u smislu potrebe ili mogućnosti održavanja vanrednih izbora. Nakon ovog kruga obavljenih razgovora, ja ću nastaviti konsultacije sa šefovima političkih stranaka, s ciljem da što prije konstituišemo vladu RS-a, odnosno da sadašnji tehnički madat bude zamijenjen mandatom neke nove vlade, sa daleko širom podrškom.”

Optužnica koja je jučer podignuta protiv lidera SNSD-a u velikoj mjeri je zakomplikovala očiglednu namjeru da od nove skupštinske većine za premijera bude izabran Milorad Dodik. Dragan Čavić:

“Mogu samo da kažem da je ona u svakom slučaju u ovom trenutku otežala odnose između političkih stranaka koje su se dogovorile da zajednički iznađu rješenje i nadam se da će biti dovoljno razuma kod svih da se ova situacija prevaziđe. Razumno prosuđujem da će to dosta uticati na ambijent u kome treba da tražimo zajednički izlaz iz postojeće situacije.”

Odmah poslije sastanka sa Čavićem, na konsultacije, ali s potpredsjednicima RS-a, otišli su predsjednici parlamentarnih političkih partija čije je sjedište u Sarajevu. Upitan zbog čega konsultacije nisu bile zajedničke i da li je upoznat sa stavovima potpredsjednika, Čavić je rekao da će ih vjerovatno sutra pročitati u novinama.
XS
SM
MD
LG