Dostupni linkovi

“Ključ rješenja krize” sa optužnicom


U očekivanju ishoda dogovora u Banjoj Luci posmatrači su ključnu ulogu davali Miloradu Dodiku, lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a, uz ovaj stav dodaje kako je politički dogovor trebalo organizovati davno - onda kad se znalo da RS neće ostvariti preuzete međunarodne obaveze:

“Sastanak u Banjoj Luci postavlja samo jedno pitanje: da li će SDS i PDP uspjeti da u tu svoju prljavu igru uvuku i opoziciju, koja zaista na neki način treba da se distancira od problema i od nerada koje je Vlada izazvala. Ja ne mislim da će ovaj sastanak danas u Banjoj Luci, kao ni raniji, donijeti bilo šta spektakularno. Radi se o jednoj očitoj potrebi SDS-a da krivicu prebaci i na sve u BiH, na međunarodnu zajednicu, na opoziciju, na građane, na ne znam koga, a sa željom da se oni izvuku kao neko ko nema ni minimum krivice u svemu lošem što se trenutno dešava u BiH. I to je po ko zna koji put jedna demonstracija kako SDS i PDP su zapravo željeli samo privilegije koje su im nudile, naravno i korupciju u koju su bili uključeni, visoke pozicije koje su zauzimale, a istovremeno te političke snage nisu bile spremne da preuzmu odgovornost i da uspostave normalno funkcionisanje institucija.”

Na pitanje da li je on ključ rješenja krize u RS-u, Milorad Dodik je odgovorio:

“Zato što sam sad dobio optužnicu od strane onih koji su četiri godine čekali današnji dan kad su shvatili da Milorad Dodik možda može da bude neko rješenje stabilizacije, da podignu optužnicu navodno pod pretpostavkom da ljudi s optužnicom ne mogu... Meni nije ništa ponuđeno, ja moram da kažem. Normalno da ovo današnje podizanje optužnice je činjenica koju treba uvažavati. Ona ne treba da bude smetnja. Meni bar lično neće biti smetnja, ako nekome drugom nije smetnja, a SNSD ne bježi od odgovornosti da preuzme situaciju u svoje ruke pod uslovima pod kojim mi mislimo da treba.”

Selim Bešlagić, SDP BiH, pak pretpostavlja da su političke partije RS-a i na ponovo stavljene samo pred jedno pitanje: Jeste li za opstanak entiteta? Tu će se pokazati da nema razlike u gledištima:

“Nemate deifinisanu poziciju i opoziciju, sem onoga što se oni prepucavaju. Kad se dođe na nivo RS-a, onda vam je faktički kompletno stanje da su svi za RS. Nemam ni ja ništa protiv RS-a kada bi se primjenjivao sto posto Dejtonski sporazum, kada bi se realizovala hapšenja zločinaca itd. Onda bismo vidjeli da RS, kao i Federcija također, u elementima Dejtonskog sporazuma nema onu snagu koju danas žele da imaju vladajuće stranke u RS-u.”

Iako je predsjednik RS-a, Dragan Čavić, izjavio kako sastanak “nije srpsko, konspirativno djelovanje”, najave prethodnih dana o stvaranju vlade nacionalnog jedinstva ne idu u prilog ovog opravdanja. Potpredsjednik RS-a, Adil Osmanović:

“Ja moram priznati da sam jako iznenađen ovakvim potezom predsjednika RS-a, Dragana Čavića, koji treba da shvati da je predsjednik svih građana RS-a i on ne bi trebao da se upušta u takvu organizaciju sastanaka na koje poziva samo predstavnike ekskluzivno srpskih političkih stranaka. On bi te stvari, ukoliko želi da se rade, trebao da prepusti nekom drugom da odrađuje, a da se on potvrdi da je on predsjednik svih građana RS-a. Osim toga, on mora da prihvati činjenicu da je RS multietnički entitet i da ona pored Narodne Skupštine RS-a, u kojoj i ako postoji “srpska većina”, postoji i drugi dom - Vijeće naroda koje može itekako da odigra pozitivnu ulogu u procesu donošenja zakona.”

Selim Bešlagić:

“Oni smatraju da RS treba da se pridržava Dejtonskog sporazuma, a vlada nacionalnog jedinstva treba samo da se formira od strane stranaka koje imaju predznak srpski. To je apsolutno demagogija. I hajde da kažem poznavajući gospodina Dodika, ja mislim da gospodin Dodik ne želi učestvovati u tome.”

Nova situacija, ako nije korak unazad, onda je svakako tapkanje u mjestu, što je za BiH u ovom momentu nepotreban luksuz.
XS
SM
MD
LG