Dostupni linkovi

Petersonovo pismo bez odgovora


Zvaničnog odgovora iz srpske vlade na pismo koje je šef UNMIK Soren Jesen Petresen uputio predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici i predložio sastanak o pitanjima decentralizacije, nestalih i bezbednosti, nema do trenutka slanja ovog izveštaja. Sudeći po rečima predsednika odbora za Kosovo u Skupštini Srbije Dušana Prorokovića, prava Srba na Kosovu mogu se obezbediti samo punom decentralizacijom. Beograd ne može biti isključen iz pregovora o decentralizaciji, ali i razgovarati o procesima o kojima je isključen odlukama međunarodnih civilnih vlasti.

“Šta je ovim pismom gospodin Petersen hteo da kaže meni baš nije najjasnije ni povodom decentralizacije, a pogotovu povodom treće teme, pitanja bezbednosti. Bezbednost je Rezolucijom 1244 u stoprocentnoj ingerenciji UNMIK i KFOR. Iz Rezolucije 1244. da li je to prenošenje dela ingerencija, da li će se razgovarati samo o bezbednosti Srba na severu Kosova kao i u enklavama južno od Ibra, ili će se razgovarati o celokupnoj bezbednosti na Kosovu odnosno Kosovu kao bezbedonosnom problemu zbog šverca oružja, narkotika i belog roblja, nije pojašnjeno u ovom pismu. Tako da kada bude jasnije, moćiću da dam neki podrobniji komentar.”

Petersen, koji je pismo uputio kao odgovor na zaključke Vlade Srbije od 4. decembra, poručio je Koštunici da je traženi politički proces koji obuhvata i razgovore o decentralizaciji u toku, i da Vlada Srbije to treba da iskoristi. Branko Radujko, savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, u izjavi za Radio Slobodna Evropa iznosi stav je da nephodna aktivna i ravnopravna saradnja Beograda i Prištine.

“Što se tiče razloga zbog kojih gospodin Petersen nije mogao da spreči imenovanje Haradinaja, gospodin Petersen pokazuje da nema dovoljno hrabrosti, dovoljno inicijative, kakve su imali neki drugi specijalni predstavnici u drugim misijama UN. Dakle imamo na Kosovu i u Bosni i Hercegovini potpuno suprotne pristupe međunarodnih predstavnika. Nigde niko dosad, koliko sam pratio misije UN, nije dopustio nešto slično što je dopustio gospodin Petersen i to je ozbiljan problem. Dakle zaključak: učešće Beograda, učešće kosovskih Srba uvek, a tolerisanje imenovanja potencijalnih narodnih zločinaca na mesto premijera Kosova nikada. To je poruka i za Vladu i za gospodina Petersena.”
XS
SM
MD
LG