Dostupni linkovi

Kosovo i Tribunal glavne teme


Uz već unisono upozorenje Beogradu da je neophodno ispunjenje međunarodnih obaveza, pre svega onih koji su vezani za saradnju sa Haškim tribunalom, Ketlin Stivens je potencirala zajedničko očekivanje da će Srbija i Crna Gora naći svoje mesto u Evropskoj uniji.

“U razgovorima sa gospodinom Koštunicom ja sam još jednom potvrdila očekivanje i nadu da će biti pune saradnje sa Haškim tribunalom, uključujući i predaju optuženih i da ćemo ovo pitanje ostaviti iza nas”, rekla je Ketlin Stivens.

Odgovarajući na pitanje novinara kakav je stav SAD o izboru Ramuša Haradinaja za premijera Kosova i mogućnosti da protiv njega bude podignuta haška optužnica, ona je odgovorila:

“Mi podržavamo specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu kao i njegov stav vezan za rezultate državnih izbora. Što se tiče saradnje kosovskih institucija sa Hagom očekujemo od svakog pojedinca da sarađuje sa Tribunalom. To je njihova dužnost i obaveza”, rekla je Ketlin Stivens.

Ona je prenela i da očekuje veće učešće Srba u privremenim institucijama Kosova i potvrdila da je u razgovoru sa šefom UNMIK Sorenom Jesenom-Petersonom ocenjeno da je bezbednost za sve građane na Kosovu najznačajnije pitanje. Premijer Koštunica ponovio je da je neophodno uvažiti plan Vlade Srbije kako bi se na najbolji mogući način obezbedile dodatne institucionalne garancije za srpsko i nealbansko stanovništvo, ali je i ukazao da je veoma važno da Beograd bude direktno i ravnopravno bude uključen u razgovore o decentralizaciji. Ministar inostranih poslova državne zajednice Vuk Drašković sa svoje strane ističe značaj otvaranja srpsko-albanskog dijaloga.

“Bolje je da imamo i neuspele razgovore nego bilo kakve razgovore.”

Ministar Drašković na kraju upozorava:

“U Srbiji i Crnoj Gori postoje ogromni evropski i demokratski potencijali da zemlja što pre postane članica Partnerstva za mir, NATO-a i Evropske unije. Ali nažalost, problem je ovde u nama, u nedostatku energije koja nam je toliko potrebna, u nedostatku odlučnosti da se ukloni ona najveća prepreka u Briselu koja se zove Haški tribunal i koja se ne može ni preskočiti, ni zaobići, nego se naprosto mora ukloniti, a vreme ističe.”
XS
SM
MD
LG