Dostupni linkovi

Dobra vest za kosovsku ekonomiju


Sef UNMIKa Soren Jesen Petersen je kosovskom premijeru predlozio prenos ovlascenja iz oblasti ekonomije na kosovske institucije. Istovremeno premijer Haradinaj je sefu UNMIKa predao plan Vlade Kosova u vezi s ispunjenjem prioritetnih standarda.

Sef UNMIKa je istakao kako ce se trend prenosa dodatnih ovlascenja na kosovske vlasti nastaviti:

“Premijeru sam predlozio nastavak prenosa kompetencija na polju ekonomije”, rekao je sef UNMIKa.

Predsednik Vlade Kosova Ramus Haradinaj je danasnji predlog UNMIKa ocenio kao dobru vest za kosovsku ekonomiju:

“Pozdravljam predlog prenosa nadleznosti i mogu vam reci da je to dobra vest za sve ono sto ocekujemo u kosovskoj ekonomiji”, kaze Haradinaj.

Sef UNMIKa i kosovski premijer nisu zeleli da iznose detalje predloga o prenosu ovlascenja iz oblasti ekonomije, ali je receno da ce predlog razmotriti eksperti kosovske Vlade i da se tokom sledece nedelje ocekuje finalizacija sporazuma. Civilni administrator je rekao da ce kosovske vlasti dobijati nova ovlascenja:

“Ovo je proces koji se nastavlja. Bice prenosa novih ovlascenja. Pocetkom naredne godine razmotricemo prenos odgovornosti u oblasti policije i pravosudja”, kaze Jesen Petersen.

Dvojica zvanicnika su razmatrala i sprovodjenje prioritetnih standarda. Haradinaj je rekao da je njegova vlada usvojila UNMIKov plan za ispunjenje standarda:

“Kao sto je poznato nalazimo se u fazi ispunjenja standarda. Sve strukture vlade su angazovane u tom pravcu, kaze Haradinaj.

Jesen Petersen je istakao da ce UNMIK pomoci vladi u tom procesu. Prioritetni standardi su vladavina zakona, sloboda kretanja, povratak raseljenih i dijalog. Kontakt grupa je na sastanku u Pristini u cetvrtak ocenila da ce implementacija ovih standarda omoguciti da Kosovo ispuni svoje osnovne odgovornosti i doprinese stabilnosti u regionu.
XS
SM
MD
LG