Dostupni linkovi

Početak procesa rješavanja sistemskih slabosti u RS


Najavljujući mjere, kao odgovor na nesaradnju vlasti Republike Srpske sa Haškim tribunalom, Visoki predstavnik je podsjetio da je NATO prošle sedmice zbog toga po drugi put odbio članstvo Bosne i Hercegovine u programu Partnerstvo za mir. Iznoseći argumente, ambasador Ešdaun je naveo posljednje otkrivene činjenice koje govore da je Ratko Mladić bio u Vojsci RS-a do 2002. godine, dok su u isto vrijeme vlasti RS-a tvrdile da tragaju za njim, da je u julu ove godine ta vojska Mladića skrivala u Velikom Žepu, kod Han Pijeska:

“To su šokantni primjeri izbjegavanja saradnje sa Haškim tribunalom”, ističe Ešdaun, uz napomenu da je donio odluke, kako kaže, koje će biti dio jednog procesa koji će trajati naredna tri, četiri mjeseca. Prva kategorija mjera odnosi se na pojedince iz sigurnosnih struktura RS-a:

“Smijenjeni su Milorad Marić, šef zvorničke stanice javne bezbjednosti, Milomir Mališ, komandir stanice javne bezbjednosti u Foči, Zoran Ostojić, zamjenik komandanta javne bezbjednosti Pale, Mrkša Skočajić, načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje, Petko Pavlović, komandir jedinice Državne granične službe u Zvorniku, Nade Radović, predsjednik opštinskog odbora SDS-a Foča, Milorad Bilbija, zamjenik načelnika Operativne uprave u Banjoj Luci, i Čedomir Popović, šef Odjeljenja boračke zaštite iz Bileće.”

U okviru prve kategorija mjera Ešdaun je uputio pismo premijeru RS-a, Draganu Mikereviću, u kojem mu nalaže da oformi radnu grupu koja će ispitati ankes izvještaja Komisije za Srebrenicu, kako bi identifikovali osobe umiješane u tragične događaje u julu 1995. godine.

Druga kategorija mjera koje je preduzeo Visoki predstavnik tiče se sistemskih slabosti u institucijma RS-a:

“Prve od tih akcija odnose se na probleme u Vojsci RS-a. Pomenuo sam Han Pijesak, i to jedan od primjera nedostatka kontrole od strane države nad oružanim snagama.”

Ambasador Ešdaun je tim povodom uputio pismo ministru odbrane BiH, Nikoli Radovanoviću. Traži od njega da ispita taj događaj, da otkrije odgovorne osobe, te da preduzme mjere kako bi se ojačala državna kontrola da se to više ne bi ponovilo.

Sljedeći korak koji najavljuje Ešdaun jeste zahtjev bh. vlastima da ubrzaju aktivnosti na reformi odbrane, koje će dovesti do toga da entitetska ministarstva odbrane svoje nadležnosti predaju državnom ministarstvu. Zakon bi trebalo usvojiti do jula iduće godine, kako bi bio primijenjen na jesen 2005. godine.

I zapovjednik evropskih snaga, general Dejvid Liki, povodom akcije vojnika EUFOR-a u Han Pijesku, kazao je da su neki vojni objekti korišteni za antidejtonske aktivnosti:

“Neki od tunela i bunkera u regiji Han Pijeska bili su korišteni kao sklonište za osobe optužene za ratne zločine. EUFOR će nakon inspekcije ove objekte zatvoriti i zapečatiti.”

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Daglas Meklheni, izrazio je podršku američke vlade mjerama Visokog predstavnika, prenoseći i akcije koje je preduzela njegova vlada protiv osoba i institucija u RS-u:

“Od danas Sjedinjene Države zamrzle su sredstva SDS-a i zabranile američkim državljanima finansijske transakcije s ovom strankom. Osim toga, Sjedinjene Države su odlučile nametnuti ograničenja na putovanja pojedincima iz vodećih struktura SDS-a i Partije demokratskog progresa.”

Ambasador Meklheni nije želio komentarisati pitanje da li se zabrana odnosi na lidera PDP-a, Mladena Ivanića, inače ministra vanjskih poslova BiH.

* * * * *

Prve rekacije na mjere Visokog predstavnika u RS-u su dočekane suzdržano. Ali, ipak, Ešdaunov zahtjev za gašenje entitetskih ministarstava odbrane predstavlja iznenađenje.


Sa smjenama pojedinaca iz policijskih i bezbjedonosnih struktura RS-a čini se da niko nije bio iznenađen. Ipak, zahtjev Visokog predstavnika da Komisija za reformu odbrane izvrši gašenje ministarstava odbrane entiteta i potpuno prenošenje njihovih nadležnosti na Ministarstvo odbrane BiH, za što je rok ljeto ili jesen 2005. godine, za stranke u vlasti bio je iznenađenje. Šef poslaničkog kluba PDP-a u Narodnoj skupštini, Nevenka Trifković:

“Koji su razlozi bili za eventualno ukidanje entitetskih ministarstava ne znam. Mislim da su i od strane svih predstavnika međunarodne zajednice ocijenjeno kao pozitivni ocijenjeni napreci u reformi odbrane, ali očito namjere onih koji ih samo znaju mi dugo ne znamo - dok se ne dese određene stvari.”

Šef poslaničkog kluba SDS-a, Borislav Bojić:

“Mi smo zakonom definisali pitanje odbrane. Naravno da Visoki predstavnik može da nameće propise. To je njegovo ovlaštenje, to nije sporna stvar. Ali mislim da ovdje stvari treba da se donose konsenzusom. A, uostalom, i odluka Visokog predstavnika je takva da će i aktivnosti, koje su vezane i za odbranu i za unutrašnje poslove, biti donesene konsenzusom. Prema tome, oko prenosa ovlaštenja na nivo BiH, taj je dio definisan zakonima, i ako bude bilo prenosa ovlšatenja onda to treba da bude kroz parlamentarnu proceduru, kako ovdje u RS-u, tako i na nivou BiH.”

SDS, prema riječima Bojića, konačan stav o mjerama Visokog predstavnika zauzeće tek nakon sastanka najužeg rukovodstva:

“Kada organi stranke budu sagledali tu vrstu odluke, onda ćemo i zauzeti stav. Da ja pojedinačno vam kažem šta ja mislim o toj odluci, zaista nema smisla da bez sjednice predsjedništva naše stranke dam bilo kakvu vrstu stava SDS-a.”

Komentarišući mjere Visokog predstavnika, koje po ko zna koji put dolaze zbog nesaradnje RS-a sa Haškim tribunalom, Slobodan Popović, poslanik SDP-a BiH, je rekao:

“Mislim da bi bilo mnogo, mnogo bolje da su ljudi koji su bili funkcionalno postavljeni da rješavaju te probeme i da konačno da dođemo u poziciju aktivnog odnosa prena nečemu što se zove haški osumnjičenici. Mi smo iz jedne pasivne pozicije došli u situaciju drastičnih sankcija, koje vjerovatno neće biti završene s ovim, jer očito će se i dalje pritiskati. Jednostavno, ovo stanje postaje neizdrživo.”

Da li će, kako je jučer najavio predsjednik RS-a, Dragan Čavić, rukovodstva ovog entiteta uzvratiti na nove mjere Visokog predstavnika, u ovom trenutku niko nije želio komentarisati.

* * * * *

U Federaciji BiH reakcije na sankcije Visokog predstavnika prema RS-u su dvojake: jedni su očekivali radikalnije korake, dok drugi pozdravljaju Ešdaunovu odlučnost da se eliminiraju sistemske slabosti koje spriječavaju da BiH funkcionira kao normalna država.


Mjere kojima je Visoki predstavnik Pedi Ešdaun smijenio 9 pojedinaca iz RS-a za koje se vjeruje da su pomagali osumnjičenim za ratne zločine i one kojima je najavio početak procesa koji će riješiti sistemske slabosti u institucijama ovog entiteta predstavljaju vraćanje duga BiH kao državi, ocjenjuje za naš radio član bh. parlamenta Beriz Belkić:

“Jednom riječju, ovo doživljavam kao vraćanje onoga što je BiH oduzeto Dejtonskim sporazumom, odnosno aranžmanom prekida rata. Dakle, vjerujem da će krajnji rezultat biti, bez obzira kada će koja od mjera biti donesena - dakle, svi ovi procesi kada se sumiraju i kada se saberu - ja sam uvjeren, u sljedećih godinu, godinu i po dana normalna država, normalno uređena u smislu i broja institucija, i strukture, i načina rukovođenja državom i, naravno, pojedinačnih ljudskih, građanskih prava itd.”

Još jedan set mjera kojima Visoki predstavnik u BiH, tek devet godina nakon Dejtonskog sporazuma, najavljuje početak procesa čiji je cilj rješavanje sistemskih slabosti u državi i koji neće donijeti ništa novo i drugačije, smatra predsjednik Socijademokratske partije BiH, Zlatko Lagumdžija:

“Neko ko devet godina nakon Dejtona nagovještava početak procesa, ustvari samo traži alibi za to što nije do sada uspio, zajedno sa ljudima koje je sam doveo do toga da vladaju ovom zemljom. Da lažni reformatori slušaju Visokog predstavnika onda kad im on naredi i da to znaju da urade, je više nego jasno. Međutim, ovdje je jasno da oni slušaju kada žele, a ne slušaju kada ne žele. Kada je Visoki predstavnik naredio da uvedu porez na sirotinju, oni su to potrčali da urade. Kada im je Visoki predstavnik naredio da hapse ratne zločince i da se bore protiv kriminala, oni to odbijaju. Domaći reformatori, lažni, mogu kad hoće. Oni to neće. Ali Visoki predstavnik je taj koji je perfektan alibi za njihovo nedjelovanje. Ja zato ne očekujem ništa ni od ovog Visokog predstavnika ni od ovih domaćih vlasti, koji su pokazali svu neodgovornost za ono što su uradili do sada.”

Predsjednik Nove hrvatske inicijative, Krešimir Zubak, mišljenja je da samo radikalne mjere međunarodne zajednice mogu promijeniti trenutno stanje u BiH:

“I ovakve kakve su, ja podržavam i pozdravljam. To jeste jedan izvjestan napredak. No, sve one mjere koje se odnose na pojedince, na stranke itd. nisu do sada imale nekog efekta, niti će ove koje su sada izrečene imati nečeg posebnog. Pozdravljam, u svakom slučaju, one odluke koje se odnose na ukidanje ministarstava, itd, jer ja mislim da samo takve mjere, radikalne mjere u smislu reorganizacije BiH, smanjenja ovlasti entiteta, oduzimanja instrumenata entitetima koji su bili u funkciji blokade i usporavanja reformi, mogu polučiti određene rezultate.”

Javnost u BiH danima je špekulisala o danas objavljenim mjerama Visokog predstavnika i Vlade SAD-a koje se, kako saznajemo, prevode po kabinetima šefova stranaka, ali i rukovodstva BiH. Više reakcija svakako se može očekivati sutra.
XS
SM
MD
LG