Dostupni linkovi

Čavićeve “kontramjere” za sankcije OHR-a


Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, najavio je kako će u okviru svojih nadležnosti izreći mjere odgovora na evenetualne sankcije koje bi sutra mogao izreći Visoki predstavnik. O mjerama će Čavić razgovarati sa svim predstavnicima stranaka iz RS-a, a, kako kaže, ima i podršku 11 nevladinih organizacija:

“Mi ćemo sutra da saslušamo mjere Visokog predstavnika. Učinili smo sve da do tih mjera ne dođe. Nažalost, razumijevanja nije bilo u dovoljnoj mjeri. I primjereno tim mjerama, biće i primjeren odgovor, što se mene tiče. A kako sam razumio i predstavnike ovih 11 asocijacija, i drugih koji će se pridružiti, i s njihove strane će uslijediti jedan razuman dogovor, koji je, prije svega, manifestacija zaštite interesa građana RS-a, same Republike Srpske, njenih institucionlanih vrijednosti, ali i budućnosti BiH.”

RS je ovoj godini maksimalno radila na ispunjavanju međunarodnih obaveza, kaže Čavić, i dodaje da bi dobro bilo preispitati čija je odgovornost u BiH za nehapšenja optuženih za ratne zločine. On napominje da se iz izvještaja glavne haške tužiteljice Karle del Ponte jasno vidi da 10 haških bjegunaca povremeno prelazi granične prelaze koje čuva Granična služba BiH:

“Onda je to jasna poruka ko je kriv. Kriva je Državna granična služba koja pokriva već godinama cijeli granični pojas cijele BiH. Nedjelovanje Državne granične službe, odbijanje bilo kakve obavještajne podrške Ministarstvu unutrašnjih poslova od strane Obavještajne agencije, na čijem čelu se nalazi direktor Agencije koji je direktno odgovoran Adnanu Terziću, znači da se u rad obavještajne službe infiltrirala politika i da svjesno Obavještajna služba BiH opstruiše nadležne i druge institucije, ne daje im podatke, pouzdane podatke o mjestima gdje se nalaze osobe optužene za ratne zločine.”

Predsjednik Čavić ostaje pri stavu da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a mora opstati u reformi policije, te da ni Visoki predstavnik ne može svojim odlukama odlučiti drugačije:

“Prije svega, on to ne može da uradi jer bi time prekršio Ustav. Ja ne mogu da prihvatim da se ukine Ministarstvo unutrašnjih poslova, da Ministarstvo unutrašnjih poslova nema svog direktora, da se ukine budžet Ministarstva unutrašnjih poslova, da se pravi organizacija Ministarstva unutrašnjih poslova koje prelazi međuentitetsku liniju. Iz vrlo jednostavnog razloga: zato što je to protivustavno i zato što za takav posao ne postoji kapacitet za promjenu Ustava BiH."

Nametanje nije budućnost BiH, kaže Čavić, i naglašava da oni koji provode politiku SDA i drugih iz Federacije BiH nisu svjesni političke krize koju mogu izazvati.

U znak podrške Čaviću, 11 nevladinih organizacija odgodili su za sutra najavljene proteste i čekaju, kako kažu, mjere Visokog predstavnika, ali i kontramjere vlasti RS-a.
XS
SM
MD
LG