Dostupni linkovi

Odluku Suda pravde Varadi ocenio kao “procesni proboj”


“Sud je izričito rekao da ova odluka ničim ne opredeljuje da li je NATO bombardovanje bilo ili nije bilo povreda prava i povreda ratnog prava, i da su vršena krivična dela. Znači to ostaje istoriji. Ono što je za nas veoma važno da su odbijeni svi razlozi protiv nadležnosti koji se ne tiču naših drugih sporova, i sud je odlučio da svoju odluku o nenadležnosti bazira isključivo na onim razlozima koji su relevatni za naše sporove sa Bosnom i sa Hrvatskom. I to je dosta velika promena položaja na toj osnovu da u to vreme kada je ta tužba podignuta Jugoslavija nije bila članica Ujedinjenih nacija i nije bila zemlja članica Statuta. To je jedna veoma značajna konstatacija koju bih ja ocenio kao jedan procesni proboj jer time smo stavljeni u bitno bolji položaj u našim sporovima sa Bosnom i sa Hrvatskom.

Šta pretpostavljate da će Bosna i Hrvatska sada uraditi u ovakvoj situaciji?

“Ja mislim da je time stvorena šansa da se ti sporovi okončaju u procesnoj fazi, a verovatno je to inspiracija i za to da države sednu i da razgovaraju o vansudskom rešenju tih sporova. Naravno, svi treba da proučimo odluke. To su vrlo složene procesne odluke ali ja se nadam da je time stvorena znadno drugačija proces situacija od one koju smo do juče imali. ”

Da li ostavljate mogućnost da se sud oseća nadležnim u jednom od procesa, a nenadležnim u drugom?

“Ništa nije isključeno, treba sve proučiti. Ali ja mislim da sada su stvorene vrlo snažne logičke osnove za to da okrenemo leđa svim ovim sporovima i da… Naravno, ostaju pitanja individualne odgovornosti, ali to je Tribunal a ne Međunarodni sud pravde.”
XS
SM
MD
LG