Dostupni linkovi

Novi udar na autonomiju


Iako je najava da će postupak pred Ustavnim sudom zbog odluke pokrajinskog parlamenta o upotrebi zastave i grba Vojvodine biti pokrenut bilo i ranije, pre svega od strane DSS, SPS i Srpske radikalne stranke, postupak je zapravo pokrenut tek u petak, i to po zahtevu građanina Vladimira Kerleta, advokata iz Zrenjanina, koji naglašava da Ustav za autonomne pokrajine ne predviđa nikakvo znamenje. Ustavni sud do donošenja konačne odluke pokrenuo je postupak i Skupštini Vojvodine i njenim predstavnicima zakazao svedočenje za kraj januara. U međuvremenu zastava i grb Vojvodine ostali su na pokrajinskim i pojedinim gradskim institucijama. Miroljub Lješnjak, Demokratska stranka Srbije, Novi Sad:

“Čini mi se da se ne razume dovoljno iz vizure Beograda kako je nama prolaziti pored Srpskog narodnog pozorišta na kome se vijori zastava Vojvodine.”

Reagujući na pritužbe o ustavnosti vojvođanske zastave i grba predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, danas je, između ostalog rekao:

“I ukoliko odluka Skupštine grada Beograda od 1995. godine nije protivustavna, onda ne vidim razlog zašto bi odluka Skupštine AP Vojvodine takođe o zastavi i grbu Autonomne pokrajine Vojvodine bila protivustavna.”

Tvrdeći da je odluka Skupštine Vojvodine bazirana na Ustavu, zakonu u Vojvodini i Zakonu o lokalnoj samoupravi, Kostreš naglašava da zapravo grb i zastava Republike Srbije nisu doneti ustavnom procedurom.

“Naime, Ustavom je definisano da grb se donosi tako što ga donosi Skupština Republike Srbije a posle ga potvrđuju građani na referendumu. Ja se nešto ne sećam da su zastava i grb doneti na tu temu.”

Da je odluka o vojvođanskoj zastavi i grbu ustavna mišljenja je i predsednik Advokatske komore Vojvodine Slobodan Beljanski:

“To ne može biti protivustavno jer nije zabranjeno Ustavom, a nije zabranjeno ni Statutum Vojvodine. Jer ako idemo ka nekom liberalnom konceptu države onda se moramo držati tog načela da je sve što nije zabranjeno dopušteno. A Vojvodina se držala tih pravila i sebi ustanovila simbole na šta je imala pravo.”

Inače, prema odluci Ustavnog suda Srbije u narednih 30 dana pokrajinski parlament trebalo bi da odgovori na nekoliko pitanja. Između ostalog, da li je Skupština Vojvodine osporenim odlukama prekoračila Ustavom utvrđene nadležnosti, kao i da li izostanak ustavne i zakonske regulative ostavlja mogućnost Pokrajini da neko pravo uspostavi i svojim aktom.
XS
SM
MD
LG