Dostupni linkovi

Razgovori o decentralizaciji bez Srba


Zvanicnici UNMIKa kazu da ce se razmatrati Okvirni dokument za decentralizaciju vlasti i pilot projekti o konkretnim reformama.

Portparol UNMIKa, Izabela Karlovic, istice da ce biti reci o mogucnostima za sprovodjenje konkretnih programa:

“Ocekujemo da ucesnici izadju sa konkretnim predlozima o tome kako sprovesti pilot projekte”, kaze Karlovic.

U tom smislu razmatrace se kako stvoriti tri opstine. Jedna opstina ce biti sa vecinskim srpskim stanovnistvom, u jednoj ce Albanci biti vecina, dok ce jedna opstina biti etnicki mesovita. Medjutim, proces reforme lokalne uprave je jos uvek u fazi razgovora, jer nije postignuta saglasnost sa srpskom zajednicom o modelima decentralizacije.

Predstavnici kosovskih Srba nece prisustvovati sastanku Radne grupe za decentralizaciju Kosova, sve dok se ne uzme u obzir Plan vlade Srbije za Kosovo, kaze Oliver Ivanovic, sef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”.

Ivanovic kaze da ce 13. decembra mnogi srpski zvanicnici biti u Becu na skupu o resavanju postkonfliktnih situacija:

“A i da smo prisutni ne bismo prisustvovali sastanku Radne grupe obzirom na nas poznati stav po pitanju da se glavni delovi Plana vlade Srbije uzmu u obzir, i druga stvar je da Beograd bude aktivni ucesnik u tim razgovorima”.

Civilna misija UN i vlada Kosova napravili su Okvirni dokument za decentralizaciju vlasti, dok kosovski Srbi isticu kako je neophodno prihvatiti Plan vlade Srbije, koji podrazumeva teritorijalnu autonomiju za Srbe. Kosovske vlasti kazu da nece prihvatiti decentralizaciju na etnickoj osnovi.

I Unmik i vlada Kosova kazu kako se iz srpskog plana mogu razmotriti elementi koji se ticu unapredjenja bezbednosti za Srbe, isticuci da zvanicni Beograd u tom procesu moze ucestvovati samo kao savetnik kosovskim Srbima.
XS
SM
MD
LG