Dostupni linkovi

Puna saglasnost o haškom pitanju?


Na sednici kojoj je prisustvovao sam državni vrh, predsednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović, te premijeri Vojislav Koštunica i Milo Đukanović, Marović je podvukao da je postignuta puna saglasnost u odnosu na haško pitanje. Bez rešavanja ovog problema nema evropske integracije.

“Savjet za evropske integracije upoznat je da će svi, dakle bez obzira da li je rječ samo o predstavnicima iz Srbije nego i o drugim institucijama koje eventualno mogu biti vezani za državnu zajednicu, moguće u nekim slučajevima hipotetičkim i za Crnu Goru, učiniti sve da se u najkraćem mogućem periodu ispune obaveze prema Hagu, dakle koje su pretpostavka studije izvodljivosti. Dakle bez ikakve iluzije želim da ponovim bez punog izvršavanja obaveza prema Hagu Srbija i Crna Gora neće dobiti pozitivnu studiju izvodljivosti. Bez toga neće moći da uđu u evropske integracije i to će biti poraz naše evropske politike i našeg evropskog puta. Prema tome, pošto je Savjet bio potpuno jedinstven u tome da je to naš strateški cilj, zaključak savjeta uz punu garanciju koju smo dobili od predstavnika Vlade Srbije jeste da će se sve obaveze u vezi sa tim prilagoditi evropskim ciljevima i pozitivnoj ocjeni studije izvodljivosti”, kaže Marović.

Koliko je verovati da Beograd može do proleća, dakle u naredna tri meseca ispuniti sve haške obaveze, ocenjuje analitičar nedeljnika NIN Stevan Nikšić.

“Beograd može da ispuni sutra sve svoje obaveze prema Haškom tribunalu ako ljudi koji su trenutno na vlasti odluče da to tako učine. To što Beograd nije ispunio svoje obaveze ne znači da ne može nego da neće. Ja mislim da su u pitanju neke, po mom mišljenju naivne političke kalkulacije, da oni koji to trenutno ne žele da urade ili koji se prave blesavi, ‘ajde da kažemo otvoreno, misle da iz toga mogu nešto politički da profitiraju. Ja pretpostavljam da će toga otezanja biti još. Nisam siguran koliko su ove izjave danas date i ta nova obećanja koliko su zaista realna, zato što ima onih koji i dalje misle da se približavaju izbori i da nije popularno ispunjavati obaveze prema Haškom tribunalu.”

A kada kažete da bi Beograd mogao, ukoliko hoće da ispuni sve svoje obaveze prema Tribunalu, jel’ mislite tu i na slučaj Mladić?

“Zaista ne znam šta tu da mislim, ali postoje sigurno bar trojica generala koji su tu i koji da neko hoće da ih uhapsi i isporuči može to da uradi sutra. Prema tome, što se tiče Mladića ne znam, ali prosto sasvim je jasno da je Mladić bio tu povremeno i da je neko hteo (ne znam gde je danas), ali sve govori da je bilo prilike da se prema Mladiću postupi drugačije i da su se mnogi igrali žmurke u toj stvari.”

* * * * *

Predstavnici međunarodne zajednice u Beogradu i nevladinih organizacija složili su se danas, povodom Svetskog dana ljudskih prava, da vlasti u Srbiji moraju da sarađuju sa Haškim tribunalom radi suočavanja sa prošlošću i evropske perspektive zemlje.


Povodom Svetskog dana ljudskih prava predstavnica Haškog tribumanla u Beogradu Aleksandra Milenov pozvala je vlasti da zajedno sa Tribunalom stanu na stranu svih žrtava i da se, kako je rekla, zajedno radi za pravdu u borbi protiv zločina. Predstavnica suda je kazala da politika Vlade Srbije da insistira na dobrovoljnoj predaji očigledno ne funkcioniše, pošto se trojica optuženih generala nisu predala već godinama i pozvala vlasti da uhapse optužene i pošalju u Hag.

“Na ovaj ovaj međunarodni dan ljudskih prava Tribunal poziva vlasti Srbije i Crne Gore da zajedno sa Tribunalom stanu na stranu svih žrtava
Srba, Hrvata, bosanskih muslimana, Albanaca, Roma i svih drugih i da radi sa Tribunalom za pravdu i protiv zločina.”

Aleksandra Milenov je još kazala da je sud izdao naloge i za optuženim i vladama Srbije i državne zajednice u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Između ostalog oni moraju da ostanu u Beogradu, da predaju svoje pasoše i moraju svaki dan da se prijave policijskoj stanici, precizirala je Milenov. Istovremeno, predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je na skupu povodom Svetskog dana ljudskih prava kazala da privremeno puštanje na slobodu Stanišića i Simatovića ima već posledice:

“Ja lično raspolažem podacima o zastrašivanju svedoka.”

Sjedinjene Američke Države neće dopustiti da Haški tribunal bude raspušten pre nego što pravda bude provedena i kažnjeni optuženi za ratne zločine, kazao je američki ambasador u Beogradu Majkl Polt. Odovaraujući na opasku predstavnika nevladinih organizacija da bi puštanje Stanišića i Simatovića moglo uticati na ostale procese kako u Hagu tako i pred domaćim pravosuđem, ambasador Polt je odgovorio:

“Imate sva prava da budete zabrinuti kada je reč o puštanju na slobodu haških optuženika do početka suđenja. Treba da izrazite vašu zabrinutost da kontrolišete njihovo prisustvo i aktivnosti, vlasti treba da budu odgovorne za ispunjenje obaveza koje su preuzele”, istakao je američki ambasador u Beogradu Majkl Polt.

Šef OEBS u Srbiji i Crnoj Gori Mauricio Masari je uputio poziv ka nacionalnom konsenzusu i širokoj saradnji svih demokratskih snaga u Srbiji u pokušaju da završe posao oko saradnje sa Haškim tribunalom.

“Vreme je za konkretne korake i ukoliko ih sada preduzmete vrata Evropske unije i međunarodne zajednice biće vam otvorena. Ukoliko sada budete radili na poboljšanju kredibiliteta sudskog sistema bićete u mogućnosti da sudite za ratne zločine pred domaćim sudovima”, zaključio je šef misije OEBS u SCG Mauricio Masari.

Fond za humanitarno pravo istovremeno je pozvao vlasti da u skladu sa preporukama Komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava i zahtevima celokupne međunarodne zajednice predaju Haškom tribunalu sve optužene koji se nalaze na njenoj teritoriji. Dok predstavnici manjina izražavaju bojazan da pažnja koja se posvećuje Haškom tribunalu ne stavi u drugi plan borbu za ljudska prava manjinskih zajednica u Srbiji.
XS
SM
MD
LG