Dostupni linkovi

Ustavna neizvesnost


Presednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić izjavio je da sadašnji sastav Skupštine Srbije ne može sebe proglasiti za ustavotvornu skupštinu. On je precizirao da takva mogućnost nije predviđena Ustavom, niti takvog primera ima u istoriji ustavnih revizija. Tako je dodat još jedan kamenčić u mozaik nepoznanice zvane - kako promeniti najviši pravni akt u Srbiji. Ipak, postoji drugi način, poručuje predsednik Ustavnog suda.

“Ako ne bi uspela procedura predviđena sadašnjim Ustavom, a ne sumnjam da postoji potreba za donošenjem novog modernijeg ustava, Skupština može doneti zakon o izboru ustavotvorne skupštine. Taj zakon bi se verovatno morao doneti kvalifikovanom većinom, utvrdio bi način izbora te skupštine, njena ovlašćenja, rokove u kojima bi mogla doneti ustav, jer bi u rukama te ustavotvorne skupštine bilo puno ovlašćenje za utvrđivanje ne samo sadržine ustava već i načina donošenja ustava. Ustavotvorna skupština bila bi u mogućnosti da predvidi proceduru donošenja ustava u samoj skupštini bez referenduma. Naravno, nekom visokom kvalifikovanom većinom.”

U momentu kada je najavljen konsenzus među članicama vladajuće koalicije o tekstu novog ustava, i kada je najavljeno da se njihovim stavovima približila i Srpska radikalna stranka zaista je izgledalo da su otklonjene najvažnije prepreke da Srbija napokon dobije novi najviši pravni akt. Pogotovu kada se zna da je predsednik Srbije Boris Tadić promenu ustava označio kao prioritetni zadatak tokom izborne kampanje. Problem je iskrsao kada je postavljeno pitanje treba li prvo doneti ustav pa organizovati izbore, ili organizovati izbore pa doneti ustav. Tim predsednika Srbije koji radi na predlogu ustava smatra da ako se on menja van procedure najpre treba organizovati izbore. Funkcioner Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice Dragan Šormaz ima drugačije mišljenje:

“Ako već toliko žele nove izbore, moj savet je, izvolite gospodo, donesimo novi ustav, zakon o sprovođenju tog ustava, i naravno novi izborni set zakona i da raspišeno nove izbore na svim nivoima.”

Koliko se vama čini verovatnim da je jedan od razloga za poseban stav Demokratske stranke u tome što se ne želi ponovno raspisivanje predsedničkih izbora?

“Ne može da se postigne dogovor na tu temu jer to bi bio presedan u istoriji donošenja novih ustava na planeti zemlji. Znači kad se donese novi ustav, ona se raspišu izbori na svim nivoima. Potpuno je nemoguće izbeći te izbore.”

Mogu li oni da blokiraju proces donošenja novog ustava?

“Pa ako je naš stav da mora da bude konsenzusom onda mogu da budu nekorektni pa da blokiraju na takav način, a naš stav jeste konsenzusom i znajući gospodina Koštunicu on će sigurno dati sve od sebe da privoli Demokratsku stranku na promenu ustava u narednoj godini.”

U Demokratskoj stranci odbijaju da se razlog za formulisanje sopstvenog predloga kriju u želji da se spreči mogućnost da predsedniku Borisu Tadiću mandat istekne posle samo godinu dana. Za svoj predlog kažu da nije konkurentski onom koji formuliše vladajuća koalicija, već da uzima u obzir i mnoge njegove stavove. Potpredsednik demokrata Dušan Petrović precizira:

“U ovom trenutku nije otvorena rasprava o sadržini ustava. Ustav Republike Srbije ima vrlo stroge kriterijume za promenu. Dakle, reviziona klauzula je takva da je nužno da dve trećine poslanika utvrdi predlog novog ustava, da posle toga se građani na referendumu izjasne o takvom predlogu. U ovom trenutku jedno od vrlo važnih pitanja je kakav bi to birački korpus trebalo da dobije priliku da se o ustavu izjasni kako bi građani Srbije koji su sada žive na Kosovu i Metohiji se izjašnjavali o tom ustavu. Pitanja procedure nisu formalistička pitanja, to su par ekselans politička pitanja i od toga kako će Srbija menjati Ustav u dobroj meri zavisi kako će se ona pozicionirati pri rešavanju važnih državnih pitanja, pre svega mislim na pitanja Kosova i Metohije, a posle toga i utvrđivanje daljeg razvoja naših odnosa sa Crnom Gorom i sadržine ustavno-pravne i državne veze između Srbije i Crne Gore.”
XS
SM
MD
LG