Dostupni linkovi

Vlada podstiče učešće Srba u vlasti


Kosovski premijer Haradinaj je rekao da su u toku razgovori sa liderima kosovskih Srba, pa tako i sa Ivanovicem:

“Mi smo osigurali prostor da na nivou ministara i zamenika ministara, kosovski Srbi budu deo onoga sto gradi vlada Kosova i ostale institucije za sve gradjane. Proces ce se nastaviti i vlada ce nastaviti da funkcionise”, kaze Haradinaj.

Na osnovu koalicionog dogovora izmedju Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za buducnost Kosova, srpska zajednica treba da vodi ministarstvo poljoprivrede i ministarstvo za povratak i zajednice.

Medjutim, Oliver Ivanovic, lider Srpske liste, koja je od deset rezerivsanih mesta u skupstini osvojila osam, izjavio je da Srbi nece uci u kosovsku vladu, koju predvodi Ramus Haradinaj.

S druge strane, civilna misija Ujedinjenih nacija smatra da je ucesce Srba u institucijama na Kosovu najbolji nacin da se utice na poboljsanje zivota srpske zajednice. Dzef Bili, portparol UNMIKa:

“Vlada je izabrana demokratskim putem, na osnovu Ustavnog okvira. Vlada je takodje ispostovala procedure Ustavnog okvira o zastupljenosti manjina. Treba da radimo sa novom vladom i idemo napred. Razumem da postoje razliciti politicki stavovi o novoj vladi, ali je neophodno da lideri razmisljanju o potrebama ljudi koje predstavljaju”, izjavio je Bili i istakao: “Bojkot ne pomaze. Sef UNMIKa je tokom poslednje posete Beogradu izjavio da Kosovo ide napred i mora se ici napred u svim procesima”, kaze Dzef Bili.

Haradinaj kaze kako njegova vlada ima konkretne projekte o ucescu manjina:

“Delovacemo onako kako smo reagovali u procesu obnove unistenog u martu i procesu decentralizacije, na cemu se trenuno radi. Ucesce na ministarskom nivou je korisno a mnoga pitanja koja se ticu srpske manjine uspesno ce se resiti”, kaze Haradinaj.

Portparol Bili kaze da je proces decentralizacije prava prilika za ucesce Srba, a i Okvirni dokument se moze obogatiti predlozima iz plana vlade Srbije za Kosovo koji se ticu unapredjenja bezbednosti. “Moramo ici napred i smatramo da je ucesce najbolji nacin da Srbi predstave svoje interese”, kaze Bili.
XS
SM
MD
LG