Dostupni linkovi

Traže se telefoni sa katancem


Iako se računi po novom tarifiranju telefonskih impulsa očekuju tek za mjesec dana, dobar broj Bijelopoljaca je trostruko poskupljenje impulsa na lokalnom nivou navelo na dodatni oprez. Na buvljoj pijaci digitalizacija je učinjela svoje, pa i pored toga što su traženi telefona sa katancem nema u prodaji. Građani Bijelog Polja:

''To jeste smiješno. Tražili su telefone s katancem''.

RSE: Ima li toga?

''Nema. To je teško naći''.

Eventualno visoke račune u svakom slučaju je bolje ''spriječiti, nego liječiti'' ili ''ništa nas ne smije iznenaditi'': Građani Bijelog Polja:

''Samo pretplatu plaćam zbog poskupljenja. Isključila sam telefon''.

''Isključen. Nemam s čim da plaćam i odakle. Plata sto eura, a ja po dvadeset, trideset eura imam račun''.

RSE: Nećete fiksni?

''Neću. Skupo''.

''Više koristim mobilni, nego ovaj''.

''Korektniji su ovi iz mobilne telefonije, nego ovi. Njima, ako ih zovem, kažem: ''Nemam u ovom mjesecu, platiću u sljedećem''. Nije u redu''.

RSE: Je li u redu poskupljenje?

''Poskupljenje! U redu. Neka bude u nekoj mjeri, ali ne toliko''.

''Ja ću ga zadržati i obavezu plaćati, a koristit ga neću, jer imam obavezu po pitanju djece, pošto su oni na stranu''.

''Istina je da je minulih dana jedan broj građana došao u ''Telekom'', s namjerom da odjavi svoje telefone. Nakon što im je objašnjeno da trostruko poskupljenje lokalnih impulsa ne znači i drastično veće račune, većina ih je odustala od tog nauma'', kaže direktor bijelopoljskog ''Telekom''-a Nebojša Rakočević. ''Nekoliko njih je ipak istrajalo u svojoj namjeri'', kaže on:

''Nemam precizne podatke, ali je cifra sigurno ispod deset. Možda sedam. Jer, ako je neko imao račun deset eura i sad očekuje trideset eura razumna je njegova bojazan da to ne može da plaća i da želi da odjavi broj. To se neće desiti. Damo ljudima cjenovnik i ispričamo im šta je skuplje, šta je jevtinije. Malo izračunamo koliko to košta da oni dobiju predstavu u odnosu na ono kako koriste telefon i koga pozivaju. I nijesmo imali tu neki veliki broj otkazivanja brojeva. Ljudi vide da u suštini poskupljenje nije veliko, a mnogi su se vratili zadovoljni što će dobiti manje račune. Svi oni koji malo više koriste pozive prema mobilnim operaterima i prema inostranstvu oni će sigurno dobit manje račune nego što su dobijali''.

Manje telefoniranja primijećeno je i na lokalnim radio stanicama:

''Hit, hit, hit dana''. Istina je da je znatno smanjen broj poziva.

U svakom slučaju, Hido Kolić je odlučio dva mu fiksna telefona ne trebaju:

''Siguran sam da će trideset posto isključit telefone. Ja ću prvi. Imam kući dva i oba ću da isključim, jer mi se ne isplati da ga držim. Pare kako oni, ja im ga prodam odmah, pa neka oni prodaju to gdje oni hoće. I, stvarno, nemoguće je izdržat. Radim četrdeset godina i imam stopet eura. Danas telefon, danas struja. Evo sad sam dao za smeće dvades' i pet eura i kako da živim, kaži ti meni. Pa ko će da krade, da dobija nekim kanalima ko i oni što rade izvjesni. Ja ću prvi da ga isključim''.
XS
SM
MD
LG