Dostupni linkovi

Sopstvena deca kao belo roblje


Istražni sudija Okružnog suda u Nišu Nikola Dinić pokrenuo je istragu protiv šestoro osoba zbog sumnje da su se bavili trgovinom ljudima tako što su za 1.250 evra prodali petoro maloletne dece i sela Prćilovica kod Aleksinca. Petoro osumnjičenih nalazi se u pritvoru, dok se majka prodate dece Miljarda Kostić, koja je takođe pod istragom, nalazi na slobodi. Prodata deca su iz za sada neobjašnjenih razloga vraćena porodici, odnosno majci. Miljarda Kostić:

“Nismo prodali mi smo dali da žive ta deca, nemamo mogućnosti. To mi familija. A oni su mislili da sam ja dala da prosu ta deca. Nisam dala da prosu, to sam dala da žive tu deca. A socijalno mi ništa ne daje. Ne primam dečiji dodatak, ništa.”

Pripadnik niškog SUP Ljubiša Milenković potvrdio je da su prodata deca bila bila primorana da prose u Nišu, Aleksincu i Beogradu.

“U periodu od 2001. do jula 2004. prodao je maloletnog devetogodišnjeg sina sa inicijalima D. J. osumnjičenom Slobodanu Stankoviću za iznos od 300 evra, maloletne ćerke petogodišnju T. J. i šestogodišnju M. J. osumnjičenom Dragiši Stankoviću za iznos od 250 evra, maloletnog sina desetogodišnjeg M. J. osumnjičenom Zoranu Stankoviću za iznos od 400 evra i maloletnog sina osmogodišnjeg Š. J. osumnjičenom Milenku Stankoviću za iznos od 300 evra. Osumnjičeni su decu kasnije primoravali da se bave prosjačenjem na područu Niša, Aleksinca i Beograda.”

Predsednik YUROM centra centra Osman Balić rekao je za naš radio da se ova porodica već desetak godina bavi prodajom dece i da je skoro neverovatno da je policija tek sada to otkrila pošto je za tu porodicu pre nekoliko godina bio zainteresovan i Interpol.

“Radi se o jednom poslu koji je bio poznat i organima Ministarstva unutrašnjih poslova i Centru za socijalni rad. Ta porodica iz sela Prćilovice je lasnirala i nažalost malu dečicu-prosjake koji su verovatno sad i po Italiji delom, ali su sada vraćeni pa su delom i na našim prostorima. Sada je na organima da, hajde, za primer pokažu kako se treba boriti protiv trgovine ljudima, zloupotrebe dece i svih devijantnih pojava koje se javljaju ujednom ambijentu koji je pre svega vezan za siromaštvo.”
XS
SM
MD
LG