Dostupni linkovi

Neviđene mjere bezbjednosti za Tadića


Predsjednik Srbije, Boris Tadić, i predsjednik RS-a, Dragan Čavić, pozvali su danas optužene za ratne zločine da se dobrovoljno predaju kako bi skinuli teret i sa Srbije i RS-a. Ako se ne predaju, oni će biti uhapšeni, jer je saradnja s Međunarodnim sudom u Hagu međunarodna obaveza i nacionalni interes Srba s obje strane Drine. Predsjednik RS-a, Dragan Čavić:

“Saradnja s Haškim tribunalom je obaveza koju treba izvršavati dosljedno i u potpunosti i na ovom pitanju mora da postoji razumijevanje i potpuni politički konsenzus svih političkih učesnika i u RS-u i u Republici Srbiji. U tom smislu, zajednički podržavamo inicijative da se na nivou nadležnih institucija podrži potpuna koordinacija i da se za sve osobe koje se nalaze na optužnicama ambijenti Srbija i RS-a ne učine prostorom u kome mogu da izbjegavaju ovu obavezu.”

Za saradnju s Haškim tribunalom potreban je politički konsenzus, koji nekada u Srbiji izostaje pravdajući to interesom RS, iz koje dolaze nedvosmislene poruke da je saradnja s Hagom obaveza, kazao je Boris Tadić:

“I on ne postoji zbog toga što političke stranke u Srbiji, pojedini politički lideri manipulišu upravo sa situacijom u RS-u i da u ime RS-a to ne žele to da čine. A ako od predstavnika ključnih institucija iz RS-a dobijaju ovakve rečenice, nedvosmislene, onda je potpuno jasno da se radi samo o unutrašnjoj političkoj manipulaciji u Srbiji, koja na kraju ima lošu posledicu i po budućnost RS-a. Sve što se dešava u Srbiji ima i svoje posledice i na RS i na čitavu regionalnu situaciju.”

Na današnjem sastanku sa liderom SNSD-a, Miloradom Dodikom, predsjednik Srbije je upoznat sa stavom da se u RS-u mora utvrditi politička odgovornost za neuspjeh u hapšenju optuženih za ratne zločine, kao i zbog veoma agresivnih nastojanja da se mnoge nadležnosti RS-a prenesu na BiH, što mnogi, pa i međunarodni zvaničnici, poistovjećuju s putem ka Evropi, rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije, Boris Tadić, objašnjavajući juče upućeno izvinjenje u Sarajevu, rekao je da je to učinio radi budućnosti generacija koje dolaze, jer samo međusobno povjerenje među narodima može dovesti do regionalne stabilnosti:

“Rekao sam da zbog svega što smo činili jedni drugima treba da uputimo izvinjenje jedni drugima. I to kažem i to činim sa dubokim uverenjem. Samo na taj način možemo izgraditi nove političke odnose među narodima, među entitetima, među institucijama, među državama u regionu i samo na taj način možemo obezbediti jedan novi ekonomski i civilizacijski prostor za generacije koje dolaze.”

Nakon današnjeg boravka u Banjoj Luci, koji je protekao uz do sada neviđene mjere bezbjednosti, Tadić će se sutra u Mostaru sastati s predsjednikom Federacije, Nikom Lozančićem.
XS
SM
MD
LG